Pacoli pozvan kao i Stjepan Mesić 1Foto: wikipedia

Teško je, juče, bilo u Novom Pazaru bilo kakav komentar o pozivu koje je Bošnjačko nacionalno veće (BNV), pre tri dana, uputilo zameniku premijera i ministru inostranih poslova Bedžetu Pacoliju.

Pacoli je pozvan da dva dana (sutra i u nedelju) boravi u Novom Pazaru, da učestvuje na svečanoj sednici BNV i debati „Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu“, ali i da poseti druge sandžačke opštine.

O ovom pozivu jedino znaju u sedištu BNV, gde su koncentrisano kadrovi sa liste „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“. Svi ostali su čuli iz medija, pa čak i većnici sa liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ i ovdašnji mediji. Kod Ugljaninovih koalicionih partnera, u Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) odbijaju da bilo šta komentarišu kako ne bi narušili strateški sporazum o saradnji. Komentari idu u dva pravca: zabadanje trna u oko Beogradu i predizborna kampanja za novi saziv BNV. Telefoni drugih zvaničnika BNV i SDA Sandžaka bili su nedostupni ili su uzalud zvonili.

U informativnoj službi BNV potvrđuju da je pozivnica poslata i da je tekst, objavljen u medijima, tačan. Ostalih razjašnjenja nema, jer je „Sulejman Ugljanin na putu i vraća se sutra“, da će Pacoli doći ako mu „ministarstvo odobri“ (nisu znali da kažu koje ministarstvo Srbije treba da odobri dolazak) i da će se svi detalji znati danas, „tada ćemo o svemu obavestiti javnost“. Na pitanje o kakvoj svečanoj sednici se radi, odgovor je „isto kao kada je dolazio Stipe Mesić“. Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić je, 5. aprila ove godine, prisustvovao svečanoj sednici BNV, upriličenoj povodom Dana mladih Sandžaka. Taj dan se obeležava kao sećanje na 5. april 1991. godine kada je SDA Sandžaka, čiji je Ugljanin lider, donela odluku o bojkotu regrutacije i mobilizacije u JNA.

Povodom poziva Pacoliju, na portalu Sandžačkih novina, koji je donedavno bio blizak Ugljaninovoj političkoj opciji i koji je sada pod kontrolom nekih visokih zvaničnika BNV, pojavio se tekst u kojem se kaže da su, i ranije pisali, da su „u su primetne tendencije u BNV koje vode ka albanizaciji sandžačkih Bošnjaka“.

„Brojne su aktivnosti u zadnje vreme u tom smeru, a posebno je evidentno davanje velikog prostora izvesnom Ismetu Aziziju iz Udruženja „Kosovo za Sandžak“, koje je osnovano sa ciljem albanizacije Bošnjaka Sandžaka“ – navodi se u tekstu i ocenjuje da Azizi, čije udruženje u BNV ima konsultativno-participativni status, potpuno negira bošnjački identitet i poreklo, kulturu i naciju, ali i da logo udruženja „otkriva namere albanizacije Sandžaka, jer su na njemu zaokružene teritorije Albanije, Kosova i Sandžaka“.

Poziv Pacoliju da dođe u Novi Pazar, drugi je Ugljaninov trn u oko Beogradu. Pre godinu dana on je predvodio delegaciju BNV u poseti predsedniku Kosova Hašimu Tačiju. I kako je, u avgustu prošle godine objavljeno, Ugljanin je Tačiju čestitao na postignutim dobrim rezultatima u izgradnji Kosova kao „demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom“. Delegacija BNV je, tada, u Prištini prisustvovala svečanoj akademiji povodom obeležavanja 72. godišnjice od pogibije Šabana Poluže i Mehmeda Gradice, vođa balista na Kosovu u Drugom svetskom ratu.

Šta piše u pozivu

„Imajući u vidu opredijeljenost svih država Zapadnog Balkana ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i značaj uspostavljanja trajne stabilnosti na području Zapadnog Balkana, smatramo afirmativnim da Vi, u svojstvu zamenika premijera i ministra vanjskih poslova Republike Kosovo, posetite Bošnjačko nacionalno veće, Novi Pazar, kao i druge sandžačke opštine. Prihvatanjem ovog poziva i Vašim dolaskom učinićete veliku čast Bošnjačkom nacionalnom veću, Bošnjacima i svim građanima Sandžaka… Primite izraze našeg poštovanja“, navodi se u pozivu Pacoliju, koji je potpisao generalni sekretar BNV Mirza Hajdinović.

Dačić: Može poziv u privatnu posetu

Beograd – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić juče je, povodom najava da će ministar spoljnih poslova Kosova boraviti u Sandžaku,

izjavio da Sulejman Ugljanin može da poziva goste u privatne posete, ali ne i ministre nepostojeće države. Ako postoje politički razgovori, oni se odvijaju u Briselu, ali se neće voditi u Novom Pazaru, rekao je Dačić novinarima, prenosi FoNet. Bio bih zlurad kada bih rekao da će se Pacoli provesti kao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u Prištini. Sigurno se neće tako provesti, jer je Srbija civilizovano društvo, izjavio je Dačić. On je ocenio da je Ugljaninov poziv Pacoliju „provokacija, sa željom da Srbija reaguje oštro“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari