Selaković: Poštovanje vladavine prava ne može se ukinuti ni u jednoj krizi 1Foto: FoNet

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je u obraćanju na 130. ministarskom sastanku Saveta Evrope, koji je danas održan putem video-linka, izjavio da se poštovanje principa vladavine prava ne može ukinuti ni u jednoj krizi i ni pod kakvim uslovima, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Mere koje je Republika Srbija preduzimala od marta ove godine u cilju sprečavanja širenja zaraze, bile su proporcionalne i neophodne, i naša zemlja će nastaviti da se protiv širenja zaraze bori na način koji je u skladu sa principima Evropske konvencije o ljudskim pravima“, rekao je ministar Selaković na konferenciji posvećenoj vladavini prava i poštovanju ljudskih prava u uslovima pandemije korona virusa.

Kako je istakao, Srbija je u tom procesu dosledno vodila računa i o poštovanju prava manjina.

Šef srpske diplomatije ukazao je na problem nasilja nad ženama i dodao da će Srbija, kao jedna od prvih osam zemalja koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju, nastaviti odlučno da podržava borbu protiv tog društvenog problema.

Srbija je, prema rečima Selakovića, dosledno posvećena principima i vrednostima Saveta Evrope, što potvrdjuje i činjenica da je formirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Selaković je istakao da je Srbija opredeljena za kontinuiranu saradnju sa Evropskim sudom za ljudska prava i da je uspela da izvrši najkompleksnije presude tog suda.

„Podsećam vas da Republika Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapredjenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa statusno-neutralnom politikom Saveta Evrope“, istakao je ministar.

Šef srpske diplomatije je zbog terorističkog napada u Beču uputio najiskrenije saučešće porodicama nevinih žrtava i gradjanima Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari