Jedriličarski klub Zemun osnovan 1946, ali ga ni istorija izgleda neće spasiti selidbe sa Dunava - Šapić jasno poručio: "Mi sada postavljamo pravila" 1Miroslav Dragojević/Antonio Ahel/ATAImages

Egzistencija Jedriličarskog kluba (JK) Zemun je dovedena u pitanje zbog rešenja komunalnog inspektora za uklanjanje plutajućeg objekta, koji je osnovno sredstvo za bavljenje jedriličarstvom.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je za vreme mandata na čelu Beograda rešio da se obračuna sa splavovima. Počeo je od Save, ali na red je došao i Dunav.

Šapić je najavio uklanjanje splavova na Dunavskom keju, od hotela Jugoslavija ka Zemunu. Na tom mestu na Dunavu se već 20 godina nalazi JK Zemun.

Komunalni inspektor Sekreterijata za komunalni inspekciju, nadzor i komunikaciju je u julu naredio uklanjanje plutajućih objekata JK Zemun.

Nije prvi put da se zemunski jedriličari součavaju s problemima ove prirode pošto su u maju podneli sva potrebna dokumenta o čemu svedoči predsednica Upravnog odbora JK Zemun Aleksandra Maraš.

‒ Sekreterijat za privredu nam nije ponudio nikakvu alternativu za postavljanje šlepa u istoj zoni, odnosno zoni iste namene. Bez obzira na to što smo se odazvali prethodnom pozivu i predali svu neophodnu dokumentaciju, sada se suočavamo sa neočekivanim izazovom ‒ navodi Maraš.

Sekreterijat za komunalni inspekciju, nadzor i komunikaciju, koji je nadležan za postavljanje plovnih objekata u Beogradu nije se odazvao pozivu Danasa.

jedriličarski klub zemun
Foto: Miroslav Dragojević

Jedriličari su podneli krivičnu prijavu Trećem osnovnom sudu sa zahtevom za privremenu meru, koja bi im omogućila ostanak na trenutnoj lokaciji. Ukoliko privremena mera ne bude uvedena, doći će do gašenja kluba, objašnjavaju iz JK Zemun.

Prostor na kom se nalazi Jedriličarski klub Zemun dat je na licitaciju

JK Zemun ističe da je glavni problem što je Grad Beograd promenio namenu zemljišta na privrednu umesto ranije akvatorijum za jedrenje. Tako je onemogućeno klubu da učestvuje u licitaciji, iako se na tom mestu nalazi poslednjih 20 godina.

Jedriličarski klub Zemun osnovan 1946, ali ga ni istorija izgleda neće spasiti selidbe sa Dunava - Šapić jasno poručio: "Mi sada postavljamo pravila" 2
Foto: Miroslav Dragojević

Prethodne nedelje je najavljena i pokušana realizacija licitacija za mesta na kojima se nalaze splavovi, između ostalih i pozicije na kojima se nalazi splav JK Zemun.

Uprkos tome što je prostor na kojem se nalazi predmet sudskog spora zbog krivične prijave JK Zemun dat je na licitaciju. Splavari su obesmislili licitaciju time što su za prvu lokaciju licitirali nerealno visoku cenu od 73.000 dinara po kvadratnom metru za objekte od 700 do 1000 kvadrata. Tako bi cena iznosila oko 50 miliona dinara po objektu.

Kada su organizatori licitacije shvatili da je stvar izmakla kontroli, šef Kabineta gradonačelnika Bojan Milanović prekinuo je tu licitaciju. Licitatori su se pobunili da je to protivzakonito, pa je posle pauze od 15 minuta doneta odluka da se licitacija poništava. Nastavljeno je licitacitiranje na pozicijama za koje postoji jedan ponuđač, gde je jasno da neće biti nadmetanja i nerealnog podizanja cene.

https://www.danas.rs/sport/vidic-za-nin-piksi-i-strucni-stab-srbiju-kostali-srbiju-za-dve-godine-16-miliona-evra/

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić je dan ranije, prilikom najavljivanja licitacije za mesta na Dunavskom keju, rekao da JK Zemun 20 godina nije plaćao prostor koji je koristio. Istakao je da mnogi klubovi plaćaju zakup prostora.

‒ Partizan kao košarkaški klub plaća Arenu. Znači, svi sve plaćaju. A ja pitam kome su oni plaćali prostor za Jedriličarski klub koji su koristili? Pretpostavljam da nisu, jer ako je neko naplaćivao, onda je to napalaćivano suprotno zakonu, jer nije imao pravo da naplaćuje, osim Grada Beograda. A Grad nije mogao da dođe u posed svoje obale do sad. I oni su koristili taj prostor kao i splavovi, bez ikakve naknade 20 godina. A trebalo bi da bude obrnuto ‒ rekao je Šapić.

Šapić je dodao da trenutno nema rešenje za JK Zemun, ali da će pomoći da se ono pronađe.

‒ Ne mogu ja njima da nađem rešenje za nešto što je do sada bilo nedefinisano. Mi sada postavljamo pravila, oni moraju da se uklope u ta pravila. U ovom momentu nemam rešenje, ali ću svakako gledati da im pomognem, da vidimo gde bi mogli da budu, i kome će da plaćaju ‒ poručio je Šapić.

Jedriličarski klub Zemun osnovan 1946, ali ga ni istorija izgleda neće spasiti selidbe sa Dunava - Šapić jasno poručio: "Mi sada postavljamo pravila" 3
Foto: Miroslav Dragojević

 

 

 

Jedan od najstarijih klubova na prostoru bivše Jugoslavije

JK Zemun se finansira iz različitih izvora: članarine, sufinansiranje projekata sa Opštinom Zemun, sredstva iz budžeta Grada Beograda, sredstva od Ministarstva sporta i donacija dugogodišnjih članova.

Pored toga JK Zemun je odobren Erazmusov projekat od strane Evropske unije koji traje dve godine i deo sredstava je već isplaćen.

‒ Prestankom rada kluba planirana realizacija Erazmus projekta biće onemogućena, što sa sobom nosi finanijsku štetu koju bi klub morao da nadoknadi kroz tužbu Gradu Beogradu. ‒ poručila je Aleksandra Maraš, predsednica Upravnog odbora JK Zemun.

Jedriličarski klub Zemun osnovan 1946, ali ga ni istorija izgleda neće spasiti selidbe sa Dunava - Šapić jasno poručio: "Mi sada postavljamo pravila" 4
Foto: Miroslav Dragojević

Jedriličarski klub Zemun je osnovan 1946. i važi za jedan od najstarijih klubova na prostoru bivše Jugoslavije. Poseduju takmičare koji se takmiče u šest kategorija, a klub raspolaže s 47 jedrilica različitih klasa. Prethodne godine JK Zemun je ostavrio zapažene rezultate, osvojili su šest titula državnog prvaka.

Poseban akcenat JKZ stavlja na besplatnu školu jedrenja za decu uzrasta od 7 do 12 godina koja se održava u letnjim mesecima. JK Zemun je organizator i tradicionalne Tešketove regate.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Jedriličarski klub Zemun osnovan 1946, ali ga ni istorija izgleda neće spasiti selidbe sa Dunava - Šapić jasno poručio: "Mi sada postavljamo pravila" 5

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari