Ko je Geršon Jabusele, gorostas kratkog fitilja koji je nasrnuo na Dantea Egzuma? 1foto: Cordon Press/Profimedia

Pred sam kraj druge utakmice četvrtfinalne serije Evrolige između Real Madrida i Partizana, došlo je do tuče u kojoj su učestvovali gotovo svi košarkaši oba tima.

Sukob je izbio tačno sto sekundi pre kraja utakmice i sudije su, poštujući pravila takmičenja, odlučile da se ovaj meč tu završi, a Partizanu upiše i druga pobeda u Madridu rezultatom 95:80.

Međutim, uspeh crno-belih ostao je u senci dosad nezabeleženog incidenta u Evroligi, čiji je jedan od glavnih vinovnika košarkaš „kraljevskog“ kluba Geršon Jabusele.

Dok su se ostali košarkaši međusobno koškali, Jabusele je zgrabio plejmejkera Partizana Dantea Egzuma, oborio ga na parket i uhvatio za vrat. Zbog toga je odlučeno da Jabusele odmah napusti teren, dok je Egzum kasnije iz hale izašao na štakama i pod znakom pitanja je za učešće u narednim utakmicama.

Jutro nakon tuče, a i nakon što su se skoro skoro svi ostali izvinili, Jabusele se oglasio na društvenim mrežama i rekao da se duboko kaje zbog svog ponašanja.

„Duboko se kajem zbog svog ponašanja na sinoćnoj utakmici. Košarka je sportsko ponašanje i prijateljstvo. Moje iskreno izvinjenje Partizanu, klubu sa kojim smo uvek bili u odličnim odnosima, Danteu Egzumu i njegovoj porodici, mojim saigračima, mom klubu i svim navijačima“, napisao je on.

Ipak, ono što je sigurno jeste da će nasilni ispad prema Danteu Egzumu zauvek obeležiti karijeru francuskog košarkaša.

Iako su ga mnogi saigrači iz prethodnih klubova, poput zvezde Boston Seltiksa Džejlena Brauna, opisivali kao „jednog od najboljih ljudi koje su upoznali“, Geršonu Jabuseleu ovo nije prvi put da agresivno reaguje nezadovoljan dešavanjima na terenu.

Zapravo, na nedavno odigranom „El klasiku“ imao je žestoku raspravu sa sudijom kom se unosio u lice, a i godinama pre toga hvalio se kako je trenirao boks, što mu, prema njegovim rečima, mnogo pomaže u košarci.

„Počeo sam sa boksom jer je moj otac bio bokser. Počeo sam da treniram boks sa pet godina, a onda sam u jednom trenutku prešao na košarku. Pomogao mi je jako boks kod košarke, zbog kretanja, tela, bržih nogu, jačih zglobova… Boksovao sam da bih bio dobar na terenu“, rekao je Jabusele u jednom od svojih intervjua.

Ipak, osim učestalih nasilnih ispada, njegov učinak na terenu u košarkaškom smislu nije toliko bogat. Nakon što je 2016. godine izabran kao 16. pik na NBA draftu, karijeru su mu obeležile jedna solidna sezona u kineskim Šangaj Šarksima, dve nezapažene sezone na klupi Boston Seltiksa i „epizoda“ u Asvelu.

U Real Madrid došao je 2021. godine i prve sezone u tom klubu beležio je 11,9 poena u proseku, zbog čega su Madriđani odlučili da produže ugovor na još tri godine. U sezoni koja i dalje traje, prosečno beleži 9,7 poena, ali ako je verovati pisanjima španskih medija, Real će oštro sankcionisati učesnike jučerašnjeg sukoba, te se smatra da će Jabusele biti prvi na udaru.

Geršon Jabusele ujedno je i deo tima reprezentacije Francuske, sa kojim je osvojio dva srebra – na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. i Evrobasketu u Nemačkoj 2022. godine.

Rođen je 1995. godine u gradu Dre u Francuskoj. Ima dve starije sestre i dva mlađa brata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari