Partizan v Crvena Zvezda - Aba League Season 2022-2023foto STARSPORT

Na poslednjem košarkaškom večitom derbiju Partizan je savladao ekipu Crvene zvezde rezulatom 92:81 jedan, a čim je sirena označila kraj utakmice centar partizana Matijas Lesor se zaleteo i odgurnuo (neki kažu udario) svog kolegu iz suparničkog tima, Filipa Petruševa.

Utisak je da je Lesor jedva čekao ovo da uradi. Već je jednom pred kraj utakmice pokušao da se obračuna sa Petruševim, ali su ga saigrači i trener sprečili u tome, te je rešio da sačeka kraj meča kako ne bi naštetio igri svog tima, ako dobije tehničku grešku ili bude isključen.

Ovaj događaj je dobio neuobičajen epilog za jednu čarku sa sportskog terena. Kako je saopštio klub sa Malog Kalemegdana, Filip Petrušev je juče otišao u beogradsku stanicu MUP-a u „29. novembar“ da da izjavu povodom incidenta sa kraja utakmice protiv Partizana.

Miško Ražnatović, agent Filipa Petruševa je izjavio da košarkaš Crvene Zvezde nije imao nameru da ide u policiju ali je morao, jer je bio pozvan.

Ovo nije prvi put da su incidenti na domaćim košarkašim terenima iziskivali reakciju oragana reda, bilo je novčanih kazni ali i uslovnih kazni zatvorom, međutim ove tuče su bile znatno većeg inteziteta od Lesorov guranja Petruševa na kraju prošlog derbija.

U regularnom delu sezone Jadranske lige 2005. godine igrao se meč između košarkaša Partizana i Hemofarma u beogradskom Pioniru. Na 22 sekunde do kraja Hemofarm je već imao dobijenu utakmicu, vodili su 13 razlike a onda je Novica Veličković iskoristio malo oštriju reakciju beka Hemofarma, Roberta Konlija i započeo opštu tuču.

U tuči su učestvovali gotovo svi igrači obe ekipe, a košarkašu Hemofarma Slavku Stefanoviću je pukla arkada i počeo je obilno da krvari. Najaktivniji u tuči bio je Partizanov igrač Dejan Milojević koji je u jednom trenutku počeo da kosi sve pred sobom, praktično ne gledajući gde udara. Scene razlivene krvi po terenu šokirale su srpsku javnost, pa je tužilaštvo po službenoj dužnosti odlučilo da pokrene postupak protiv onih koji su prešli granicu sportskog koškanja i izazvali opasnu tuču.

Kada se sve sleglo, usledile su kazne opštinskog suda pa je tako Dejan Milojević dobio uslovnu kaznu zatvora u trajanju od sedam meseci, Predrag Šuput i Novica Veličković od šest, Nenad Stefanović od pet, Luka Bogdanović od četiri, Miloš Borisov i navijač Slavko Banjac od tri meseca.

Naravno, kazne zatvora nisu usledile, s ozbirom na to da optuženi nisu ponovili delo iste vrste u narednih godinu dana.

Košarkaši Hemofarma i Partizana ponovili su nedolično ponašanje na košarkaškom terenu, pet godina kasnije ovaj put u vršačkom Milenijumu.

Igralo se finale plejofa košarkaške Super lige Srbije 2010. godine i ova utakmica je za razliku one iz 2005. bila znatno neizvesnija.

Vrščani su imali poen prednosti, a onda je Lorens Roberts pogodio trojku, za prekid serije protivnika od 16:2. Pod košem su se porvali Raško Katić i Aleks Marić nakon čeg su završili su na zemlji, usledila je burna reakcija.

Katić i Marić su započeli tuču a odmah su se umešali i ostali igrači, posebno je bio aktivan krilni igrač Partizana Jan Veseli koji je na kraju ostao bez dva zuba.

Na kraju su igrači mnogi igrači Partizana i Hemofarma platili novčane kazne.

“Ovo što se dešavalo je sramno. Ponovo će ovi nemili snimci ispuniti Jutjub. Sada će se nagađati ko je kriv, ko je prvi počeo… Ako ćemo realno, svi smo krivi. Ovo više ne sme da se dešava. Mislim da pametni ljudi posle ovakvih stvari sednu, dobro razmisle i počnu da rade na tome da se ovo ne ponovi”, izjavio je tada trener hemofarma Željko Lukajić.

Ali tako nešto se uprkos Lukajićevoj nadi ponovilo, opet Partizanu, ali ovaj put ne sa Hemofarmom već sa Crvenom Zvezdom.

Igrala se prva utakmica finala plejofa Košarkaške lige Srbije 2014. godine, bilo je tenzija tokom čitavog susreta, u jednom trenutku treće  četrvrtine je tadašnji trener Partizana, Duško Vujošević povukao igrače sa terena nezadovoljan sudijskom odlukom. Posle prekida igrači su se vratili na teren i utakmica je nastavljena, ali tu nije bio kraj incidentima.

U četvrtoj četvrtini pri vođstvu Crvene Zvezde od 69 prema 64 na osam minuta i 20 sekundi do kraja Partizanov centar Nikola Milutinov je, nakon faula u napadu Davisa Bertansa, udario Zvezdinog beka Demarkusa Nelsona i ubrzo je počela masovna tuča igrača, tukli su se gotovo svi osim Bogdana Bogdanovića i Marka Simonovića koji su mudro stajali po strani.

Sve se relativno brzo završilo i meč je nastavljen pred praznim tribinama. Veliki broj igrača je isključen pa je tako Crvena Zvezda ostala sa pet igrača u rotaciji a Partizan sa četiri, što se ubrzo pretvorilo u tri, pa je Zvezdinih pet igrača pobedilo Partizanovu trojicu.

Za aktere ove tuče bilo je samo sportskih suspenzija u okviru KLS-a ali ne i onih zakonskih. Iako je ovaj incident bio mnogo masovniji i opasniji od onog između Petruševa i Lesora nije bilo nikakvog pozivanja u MUP da se da izjava, i onda se postavlja pitanje zašto bi se sada MUP mešao u jedno guranje na košarkaškom terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari