Zašto je potpredsednik FSS ubedio Čukarički da odustane od žalbe zbog prekida utakmice sa Partizanom? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Potpredsednik FSS Branislav Nedimović i Dragan Obradović, prvi čovek FK Čukarički, oglasili su se prekjuče zajedničkim saopštenjem, u kome su se povodom prekinute utakmica 30. kola Superlige Srbije između Čukaričkog i Partizana složili oko nekih stvari koje ne bi trebalo uopšte da budu predmet rasprave, kao što je poštovanje propisa, na primer.

Podsetimo, utakmica je nakon brojnih kraćih prekida, prekinuta u 23. minutu, a kada je tribina na kojoj su bili navijači Partizana ispražnjena, a sudija odlučio da su se stekli uslovi da meč bude nastavljen, gosti su, navodno, odbili da izađu na teren.

Po informacijama dostupnim javnosti, meč nije nastavljen jer je akcija policije u pražnjenju sporne tibine trajala predugo, po „čaršiji“ igrači Partizana su pod pristiskom navijača iz okoline stadiona odbili da igraju.

Dan kasnije kada je službeno zakazan nastavak meča, Čukarički nije želeo da igra. Pa je i taj meč odložen do daljeg, jer je klub uložio žalbu o kojoj mora da se raspravlja. Pitanje „ko je razbio prozor“ će, kao i uvek u srpskom fudbalu ostati u raskolu između promaje i propisa.

“Na osnovu gotovo svih činjenica FK Čukarički mogao je za ‘zelenim stolom’ da dobije ovaj meč. Te se potpredsednik FSS zahvaljuje FK Čukarički iz Beograda na zaštiti integriteta Superlige iako su bili u prilici da administrativnim putem reše meč u svoju korist”, piše u zajedničkom saopštennu posle „opsežnih razgovora“.

U saopštenju se dalje navodi da u cilju zaštite srpskog fudbala i nebacanja ljage na fudbalsko prvenstvo, sagovornici poštujući institucije Zajednice superligaša i prvoligaša, predlažu da Direktor takmičenja poštuje sve propise i lično preduzme mere zasnovane na aktima i da se u terminu kada ovlašćeno lice to odredi nastavi prekinuti meč. Te da se svaki sličan prestup „drakonski“ kazni, a sve u cilju zaštite takmičenja.

Predsednik nezavisnog sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica kaže da je dogovor predsednika Čukaričkog Dragana Obradovića i potpredsednika FSS Branislava Nedimovića potvrda da je Superliga Srbije neregularna.

– Dugo sam u fudbalu i mislio sam da sam sve video, ali prvi put u životu vidim da Savez javno potvrđuje da imamo neregularnu sezonu. U jednom delu saopštenja piše da je Čukarički mogao da dobije utakmicu za „zelenim stolom“ i sve upućuje na to da se došlo do nekakvih dogovora koji su mimoišli proceduru i propise i to znači da je u pitanju neregularnost – kaže Poledica i dodaje da je procedura jednostavna kada dođe do prekida utakmice.

– Postoje propozicije takmičenja, direktor lige, nadležni organi koji treba da donesu odluku, delegat utakmice koji je trebalo da napravi zapisnik, sudije da napišu izveštaje i da na osnovu toga nadležni organi donesu odluku. Saopštenje koje smo imali priliku da pročitamo u medijima jasno upućuje na to da su se predsednik Čukaričkog i potpredsednik FSS nešto dogovorili mimo procedura. Pri tom, saopštenje potpisuje potpredsednik Saveza koji za to nema nikakva ovlašćenja. Konačno, Savez ne organizuje takmičenje, već ga organizuje Zajednica klubova- objašnjava Poledica.

On tvrdi da je dogovor postignut da bi se zamenila odluka koja bi bila donesena u skladu sa procedurom i propisima.

– Po onome što piše u saopštenju Čukarički je mogao da pobedi službenim rezultatom 3:0. Pretpostavljam da su svi dokazi upućivali na to po izveštajima delegata i sudija. Međutim, ovde su se neki ljudi stavili iznad procedura i pravila, postavlja se pitanje čemu služe nadležni organi, nek sednu u kafanu i dogovore se o svemu, ne trebaju nam propisi.

Sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević rekao je za Danas da su čelnici kluba sa Banovog Brda odustali od žalbe povodom prekinute utakmice sa Parizanom i odluka koje je potom donelo rukovodstvo Superlige, da bi se plej-of ovog takmičenja nastavio bez odlaganja.

– Nismo hteli da odigramo utakmicu koja je bila zakazana dan nakon one prekinute dok nismo dobili sve zvanične odluke. Iskreno, žalili smo se i tražili smo da dobijemo tri boda. Međutim, videli smo da će se sve to odužiti i da će o tome da se odlučuje na drugom stepenu, pa je gospodin Obradović pozvao gospodina Nedimovića, održali su sastanak i dogovorili se da se nađe izlaz iz te situacije- objašnjava Matijašević i dodaje da je Čukarički odustao od žalbe jer je dovedeno u pitanje kada će moći da se nastavi plej-of Superlige.

– Prihvatili smo igranje utakmice u četvrtak u 17.15 da bi sve bilo regularno. Nismo se plašili utakmice koja je trebalo da se odigra prošle srede, već smo tražili malo poštovanja i ništa drugo. Po meni je najvažnije da se igra fudbal i da se na terenu vidi ko je bolji. Da smo na vreme obavešteni o nastavku odložene utakmice mi se ne bismo žalili. Kao organizatori prekinutog meča učinili smo sve što je bilo do nas. Ne trebaju nam pobede službenim rezultatom, igraćemo utakmicu, pa će o našem plasmanu na tabeli odlučiti rezultat na terenu. Najbitnije u ovoj situaciji je da se sve završi bez skandala- smatra Matijašević, koji nije želeo da komentariše izjave i odluke čelnika Superlige nakon što je prekinuta utakmica.

– Nemam dlaku na jeziku, ali svi su mogli da se uvere šta se dešavalo i da li je neko rekao istinu ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari