Foto: EPA/ KIM HEE-CHUL

Raketa je lansirana sa kosmodroma severnokorejske provincije Pjongan u 7.55 po lokalnom vremenu. Putanja njenog leta još uvek nije određena.

Agencija „Jonhap“ je, pozivajući se na južnokorejske izvore, javila da je u pitanju bila raketa „nodon“. Opseg njenog leta je do 1.300 kilometara, ističu stručnjaci, prenosi Sputnjik. Prvobitno je saopšteno da je balistička raketa letela oko 500 kilometara i pala u more. Kasnije je japanska vojska saopštila da je ona pala na 350 kilometara od obale Severne Koreje.

Nakon lansiranja, Južna Koreja i Japan održali su hitne sastanke saveta za nacionalnu bezbednost. Japan je takođe izrazio nadu za odlučan odgovor Saveta bezbednosti UN.

Japanski premijer Šinzo Abe nazvao je lansiranje severnokorejske rakete neprihvatljivim.

„To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Abe govoreći na konferenciji za medije na Floridi, gde provodi vikend u društvu predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

„Tokom sastanka sa predsednikom Trampom on me je uverio da će Sjedinjene Američke Države uvek potpuno podržavati Japan i, da bi pokazao svoju odlučnost i posvećenost, on je sada ovde sa mnom“, rekao je Abe, prenosi Sputnjik.

„Nameravamo da dodatno ojačamo naše savez“, dodao je Abe. On takođe smatra da Severna Koreja treba da se pridržava rezolucije Saveta bezbednosti UN protiv nuklearnog programa Pjongjanga.

Kako navodi Sputnjik, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da „sto odsto“ podržava Japan nakon što je Severna Koreja lansirala raketu.

„Želim da svi shvate i potpuno razumeju da Sjedinjene Američke Države sto odsto podržavaju Japan, svog divnog saveznika“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom na Floridi.

Severna Koreja je u nedelju lansirala balističku raketu prema Japanskom moru, prenela je agencija „Jonhap“ pozivajući se na vojne izvore Južne Koreje.