australija poplaveFoto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI (Ilustracija)

Australijski zvaničici uputili su upozorenje poplavama razorenim regionima u Novom Južnom Velsu i Kvinslenud da se pripreme za još gore padavine i oluje u narednim mesecima.

Savezni ministar za vanredne situacije Marej Vat poručio je stanovništvu da “bude spremno” za nove poplave, dok vlada premijera Entonija Albanezea radi na uvođenju reformi za isplatu novčane pomoći pogođenima katastrofom.

Biro za meteorologiju saopštio je da se predviđa da će poplave predstavljati najveći rizik od prirodnih katastrofa u narednim mesecima, mnogo veći nego požari ili toplotni talasi širom zemlje, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, naročito će u istočnim državama vreme biti veoma vlažno, uz obilne kiše i grad.

Glavni klimatolog Biroa Greg Brauning rekao je da “postoji veoma visoka mogućnost padavina daleko iznad proseka” duž cele istočne obale.

Kako je upozorio, pošto u mnogim od ovih oblasti već postoje velike količine vlage u tlu, dodatna kiše neće moći da se apsorbuje već će umesto toga početi da se uliva u reke, što će izazvati nove poplave.

Prema njegovim rečima, velika je verovatnoća da će ove godine sezona požara biti manje opasna nego tokom prethodnih leta, ali zapad Australije i Tasmanije bi mogli da budu “izuzetak” po tom pitanju, pošto se očekuju toplotni talasi.

Klimatska predviđanja Biroa za naredna tri meseca uključuju padavine iznad proseka u istočnim delovima zemlje, uz 70 odsto šanse da će doći do meteo fenomena La ninja kasnije ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari