ukrajina ruski vojnikFoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Viši ruski poručnik koji je pobegao nakon što je služio u Ukrajini opisao je kako su ruski vojnici mučili ratne zarobljenike i nekima od njih pretili silovanjem.

Konstantin Jefremov otišao je iz Rusije u decembru, nakon što je proveo tri meseca u delovima južne Zaporoške oblasti koji su okupirani tokom Putinove invazije na Ukrajinu.

„Lično sam video kako naši vojnici muče ukrajinske. Osećam olakšanje što konačno mogu da govorim o stvarima koje sam video“, rekao je Jefremov, najviši ruski vojnik koji je progovorio protiv rata, za Gardijan telefonom iz Meksika, gde se trenutno nalazi.

Jefremov je jedan od sve većeg broja vojnika koji su pobegli iz Rusije i progovorili protiv rata.

Gardijan je ranije intervjuisao Pavela Filatjeva i Nikitu Čibrina, dvojicu ruskih vojnika koji su na sličan način osudili rat.

Jefremov je prethodno bio stacioniran u Čečeniji u 42. motorizovanoj streljačkoj diviziji ruske vojske, gde je radio na uklanjanju mina.

Početkom februara prošle godine, dve nedelje pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, poslat je sa svojom jedinicom na Krim da učestvuje u, kako mu je tada rečeno, vojnim vežbama.

Kako kaže, pokušao je da pobegne čim je shvatio da će biti poslat da se bori u Ukrajini.

„Otavio sam pušku, pronašao prvi taksi i odvezao se. Hteo sam da se vratim u moju bazu u Čečeniji i predam papire za ostavku zato što sam bio protiv ovog užasnog rata“, priča on.

Ali, kako dodaje, pošto su mu njegovi pretpostavljeni zapretili sa 10 godina zatvora zbog dezerterstva odlučio je da se vrati u svoju jedinicu.

„To je bila greška, trebalo je više da se potrudim da odem“, kaže.

Uskoro je njegova jedinica poslata u okupirani Melitopolj, gde je ostao stacioniran tokom najvećeg dela naredna tri meseca.

Jefremov je za Gardijan rekao da je lično svedočio tome kako su njegovi pretpostavljeni mučili tri ukrajinska vojnika zarobljena u gradu Bilmak, severoistočno od Melitopolja, u aprilu.

„Tokom ispitivanja oni su bili prebijani cele sedmice, svakoga dana, ponekad čak i noću“, priseća se on.

Kako navodi, njegovi komandanti su pokazali najveće interesovanje za jednog od trojice vojnika, koji se identifikovao kao snajperista u ukrajinskoj vojsci.

„Kada su saznali da je on snajperista, poludeli su. Tukli su ga drvenom palicom, povremeno mu pucajući u ruku i nogu“, priča Jefremov.

Kako dodaje, oni su povrh svega snajperisti svukli pantalone i pretili mu da će ga silovati drškom metle i da će dovesti jednog ruskog vojnika koji će ga takođe silovati.

„Rekli su da će sve to snimiti i poslati video snimak devojci snajperiste“, kaže Jefremov.

Gardijan nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi Jefremovljeve navode o mučenju, međutim, oni se uklapaju sa izveštajima međunarodnih stručnjaka za ljudska prava o tretmanu ukrajinskih vojnika i civila u pritvoru, uključujući izveštaje o teškim premlaćivanjima i seksualnom nasilju.

Jefremov kaže da je, dok je služio u okupiranom Zaporožju, gledao kako ruski vojnici kradu „sve od konzervi hrane do veš mašina i bicikala“, što potkrepljuje druga svedočenja o široko rasprostranjenim pljačkanjima ruskih vojnika u Ukrajini.

Kako dodaje, 23. maja je uspeo da napusti svoju jedinicu i podneo je ostavku u vojsci.

Bi-Bi-Si je verifikovao fotografske dokaze koje je predao Jefremov a koji ga prikazuju u Zaporoškom regionu, uključujući grad Melitopolj, kao i dokumente koji su podržali njegovo svedočenje da je napustio ruske oružane snage.

Nakon što je otišao iz vojske, Jefremov kaže da je pokušavao da nađe posao i plašio se da će biti poslat u Ukrajinu kada je Putin najavio novi talas mobilizacije u celoj zemlji u septembru.

„Bio sam osuđivan kao izdajnik zato što nisam želeo da budem deo ovog užasnog rata, ali znao sam da će, pošto imam iskustva, pokušati da me nateraju da se vratim u Ukrajinu“, priča on.

Tada je odlučio da pobegne i kontaktirao je grupu za zaštitu ljudskih prava Gulagu.net, koja mu je pomogla da ode iz Rusije, objašnjava.

Kako dodaje, sada se nada da će moći da svedoči o stvarima koje je video u Ukrajini.

Više od svega mu je, kaže, žao što se borio u Ukrajini.

„Duboko se izvinjavam celom ukrajinskom narodu što sam došao u njihov dom sa puškom. Trebalo je da odaberem zatvor umesto odlaska u Ukrajinu, ali u tom trenutku sam bio kukavica“, poručio je Jefremov.

„Hvala bogu da nisam nikoga povredio, nisam nikoga ubio“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.