Britanski sud odbio da izruči Asanža SAD-u 1Foto: EPA /FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski sud odbacio je danas zahtev SAD za izručenjem osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža radi suočavanja sa optužbama o špijunaži posle objavljivanja stotina hiljada poverljivih dokumenata.

Sudija Vanesa Bericer rekal je danas bi to bilo „ugnjetavački“ obzirom na njegovo mentalno stanje i da postoji verovatnoća da Asanž počini samoubistvo ako bude poslat u SAD.

Američka vlada navela je da će se žaliti na tu odluku.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osudjen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu, preti mu maksimalna zatvorska kazna od 175 godina.

SAD mu zameraju što je izložio opasnosti izvore američkih službi, što on osporava. Medju dokumentima koje je objavio je video koji pokazuju civile ubijene pucnjima iz američkog borbenog helikoptera u Iraku u julu 2007. godine, medju kojima i dvojicu novinara agencije Rojters.

Advokati za 49-ogodišnjeg Asanža, državaljanina Australije, kažu da je delovao kao novinar i da ima prava prema zaštiti Prvog amndmana na slobodu govora za objavljivanje procurelih dokumenata koji su otkrili loše ponašanje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

Tokom pet nedelja sudjenja u februaru i septembru advokati Džulijana Asanža osudjivali su „politički“ proces zasnovan na „lažima“.

Ostaje da se sazna kakav će biti stav budućeg američkog predsednika Džoa Bajdena prema osnivaču Vikiliksa. Protiv Asanža pokrenut je postupak pod predsedništvom Donalda Trampa. Za vreme Trampovog prethodnika Baraka Obame, čiji je Bajden bio potpredsednik, američki sudovi su odustali od gonjenja Asanža.

Međutim pre 10 godna Bajden je poredio Asanža sa „visoko tehnološkim teroristom“.

Advokatica Stela Moris sa kojom Asanž ima dvoje dece rekla je u intervjuu za nemački list Der Špigel od nedelje da u londonskom zatvoru visoke bezbednosti Belmarš gde se on drži nijedan njegov advokat se nije pojavio od marta. Ona je rekla da Asanžova odbrana „ozbiljno hendikepirana“.

„Ali situacija u zatvoru Belmarš je ništa u poredjenju sa uslovima zatvora kojima će biti podvrgnut u SAD ako bude izručen“, rekla je ona, ocenivši da bi Asanž tada bio „živ sahranjen“.

Meksiko je danas ponudio politički azil osnivaču VikiLiks-a Džulijanu Asanžu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.