tenk Challenger 2Ilustracija Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Velika Britanija očekuje da če njeni tenkovi „Čalendžer 2“ koje je obećala Ukrajini da se suprotstavi ruskoj invaziji stići u tu zemlju krajem marta, saopštila je danas britanska vlada.

Britanija je bila prva zemlja koja je 14. januara najavila da će Kijevu poslati teške tenkove, 14 „Čalendžera 2“. Nemačka i SAD su juče prihvatili takodje da pošalju Ukrajini tenkove.

Britanski ministar odbrane Aleks Čok rekao je danas u Parlamentu da je „namera“ britanske vlade da ti obećani britanski tenkovi stignu u Ukrajinu „krajem marta“.

Do tada je predvidjen opsežan program obuke kako za ukrajinske vojnike koji će koristiti te tenkove ali takodje i za one koji će ih održavati. Taj program treba da počne već u ponedeljak, rekao je on.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da se sve odvija po planu kada je reč o isporuci tenkova Ukrajini i da svi „treba da su ponosni“ na podsticajnu ulogu koju je imala Britanija o tom pitanju.

„Sada smo u razgovoru sa Ukrajincima o najboljem načinu da isporučimo te tenkove i da osiguramo da njihovi vojnici dobiju obuku koja im je potrebna“, rekao je Sunak u izjavi za britanske televizije.

Posle više nedelja oklevanja SAD i Nemačka juče su objavili da će poslati svoje teške tenkove Ukrajini čime je predjena nova etapa u vojnoj podršci Kijevu. Nemačka računa da će njeni tenkove „Leopard 2“ obećane Ukrajini stići u tu zemlju krajem marta ili početkom aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.