Demonstranti u Varšavi tražili od Bajdena i NATO više oružja za Ukrajinu 1Foto: AP Photo/Petr David Josek

Predsednik SAD Džozef Bajden stigao je iz Žešova na jugu Poljske u Varšavu gde je nekoliko hiljada demonstranata tražilo danas od SAD i NATO hitnu isporuku više oružja za Ukrajinu i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom.

Demonstracije ispred Palate kulture i nauke u centru poljske prestonice organizovane su upravo prigodom dvodnevne posete američkog predsednika da njega i lidere zemalja članica NATO i zapadnih zemalja upozore da njihova obećanja neće pomoći Ukrajini da pobedi u ratu već konkretno oružje, i to isporučeno hitno.

„To oružje mora da se pošalje sada a ne za nekoliko nedelja ili meseci. NATO, Evropska unija i sve zemlje koje podržavaju slobodnu Ukrajinu – dosta obećanja, vreme je za akciju. Ukrajina je meta Evrope i potrebna joj je vaša odlučna podrška“, saopštili su organizatori demonstracija, javlja poljski informativni portal Onet.pl.

Organizatori, građanska inicijativa EUROMAJDAN – Varšava i Fondacija Kažimježa Pulaskog formulisali su četiri glavna zahteva zapadnim liderima.

Zatražena je veća pomoć da se zatvori nebo nad Ukrajinom pred ruskim napadima i više oružja za Ukrajinu i to hitno, zatim da zemlje NATO počnu da isporučuju Ukrajini više oružja za zaštitu vazdušnog prostora, uključujući tu raketne sisteme zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa.

Pored sankcija protiv ruskih oligarha demonstranti zahtevaju da se potpuno prekinu sve poslovne i trgovinske veze sa Rusijom.

„Svaki evro koji dodje u kasu Kremlja služi za ubijanje Ukrajinaca“, poručili su demonstranti.

Poslednji zahtev je potpuni embargo na uvoz gasa i nafte iz Rusije.

„Broj ljudi koji umiru u Ukrajini zbog ruskih zločina raste iz sata u sat. Suviše sporo donošenje odluka u zapadnim zemljama a takođe i nećkanje da osiguraju protivvazdušnu odbranu i hitno isporuče potrebnu opremu ukrajinskim oružaim snagama je nedopustivo“, saopštili su organizatori.

Američkog predsednika čeka u Varšavi u subotu glavni deo programa dvodnevne posete Poljskoj, kada će uz razgovore sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom obići zajedno sa poljskim premijerom i gradonačelnikom Varšave ukrajinske izbeglice na Narodnom stadionu u Varšavi, gde se registruju da dobiju poljske matične brojeve što im omogućava da traže zaposlenje i uključe se u zdravstveni i prosvetni sistem.

Posetu Bajden završava govorom u Kraljevskom zamku u Varšavi na temu, kako je saopštila Bela kuća, „ujedinjenih napora slobodnog sveta koji podržava ukrajinski narod i traži da Rusija odgovara za svoj brutalni rat, i o odbrani budućnosti utemeljenoj na demokratskim principima“.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.