"Dešifrovan" Putinov govor: Spomenuo je tri teme, ali na jednu je stvar posebno pazio 1Foto: EPA-EFE/CHARLES PLATIAU

Objava ruskog predsednika Vladimira Putina o tzv. delimičnoj mobilizaciji odražava brojne probleme s kojima se Kremlj suočava u svojoj zapeloj invaziji na Ukrajinu, a koje Moskva verojatno neće moći rešiti u nadolazećim mesecima, ocena je iznesena u najnovijoj analizi think tanka Instituta za istraživanje rata (ISW).

Putinova zapovest o mobilizaciji dela ruskih „obučenih“ rezervista, još mesecima neće kreirati značajnu upotrebljivu rusku borbenu moć.

Možda će, kako se navodi, to biti dovoljno da se u 2023. godini održi sadašnji novi ruskog vojnog ljudstva takvom naknadom gubitaka na bojištu, iako, kako se ističe, ni to još nije jasno.

Mobilizacija će, kako je rekao ruski ministar obrane Sergej Šojgu, biti sprovedena u osmišljenim fazama, verojatno s namerom sprečavanja bilo kakvog naglog priliva ruskih snaga za koje u Kremlju očekuju da bi mogle dramatično promeniti tok rata.

Takva delimična mobilizacija će Kijevu pružiti nove prilike da oslobodi veći deo svoje okupirane teritorije tokom zime, procjenjuje niz stručnjaka ISW-a u svojoj analizi.

Putinov govor, kako ističu u ISW-u, ne bi trebalo tumačiti kao izričitu pretnju da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine ako Kijev nastavi s protuofanzivama na okupirana područja i nakon njihove aneksije.

Putin nije povezao aneksiju ni s delimičnom mobilizacijom, pri čemu je opravdao potrebu za delimičnom mobilizacijom pozivajući se na raspon linija duž kojih se ruske snage trenutno bore, te zapadnu pomoć Ukrajini.

Istakao je da se linije fronta sada protežu više od hiljadu kilometara kako bi objasnio zbog čega je potrebno još više ruskih snaga.

On i Šojgu takođe su snažno naglasili lažni narativ da se Rusija ne bori samo protiv Ukrajine, nego i protiv NATO-a i samog Zapada.

Taj narativ, navode autori, nije nov te se čak i ne razlikuje bitno od početnih lažnih opravdanja koja je Putin nudio prije nego što je naredio invaziju u februaru.

Službeno stanovište Kremlja dugo je bilo da NATO gura Ukrajinu u rat s Rusijom, da se NATO priprema Ukrajini dati nuklearno oružje i da NATO snage zauzimaju ili se barem pripremaju zauzeti položaje u Ukrajini.

Stoga Putinovo i Šojguovo ponavljanje tih reči, kako se navodi, ne odražava eskalaciju njihove retorike.

Ruska delimična mobilizacija, zaključuju u ISW-u, neće transformisati rat ove godine i može, ali i ne mora, imati značajan uticaj na sposobnost Kremlja da nastavi s operacijama na sadašnjem nivou naredne godine, te stoga Ukrajina i Zapad to ne bi trebali ni odbaciti, ni preuveličavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.