Direktorka Huaveja puštena na slobodu uz kauciju 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Kanadski sud pustio je na uslovnu slobodu uz kauciju finansijsku direktorku kineske kompanije Huaveji Meng Vandžu uhapšenu na zahtev SAD-a zbog kršenja iranskih sankcija, što je izazvalo diplomatsku svadju izmedju te tri zemlje.

Samo nekoliko sati pre njenog puštanja na slobodu uz kauciju u Vankuveru stigli su izveštaji da je u Kini priveden bivši kanadski diplomata, što je izgledalo da je odmazda za hapšenje Meng Vandžu.

Meng Vandžu, finansijska direktorka telekomunikacionog giganta Huaveja i ćerka osnivača kompanije, uhapšena je 1. decembra.

Posle tri dana saslušanja kanadski sud joj je odobrio puštanje na slobodu uz kauciju od 10 miliona kanadskih dolara (7,5 miliona američkih dolara), ali mora da nosi elektronsku nanogicu, da preda pasoš i ostane u Vankuveru i njegovim predgradjima i da bude u jednoj od svoje dve kuće u Vankuveru od 23 časa do 6.00 ujutro.

Odluka je dočekana aplauzom u punoj sudnici gde su članovi kineske zajednice Vankuvera bili u velikom broju da joj pokažu podršku. Ona je kasno sinoć napustila sud okružena obezbedjenjem i odvezena je u crnom terenskom vozilu bez odgovaranja na pitanja novinara.

Amerika traži izručenje kineske direktorke pod sumnjom da je izvela prevaru da bi izbegla američke sankcije protiv Irana. Peking je tražio da se ona odmah oslobodi.

U rastućoj tenziji izmedju Kine i Kanade zbog hapšenja Meng kanadski ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl potvrdio je ranije da je jedan bivši kanadski diplomata pritvoren u Pekingu. Pritvaranje je usledilo posle upozorenja Kine upućenog Kanadi da će biti posledica za hapšenje Meng.

Radi se o Majklu Kovrigu koji je radio kao diplomata u Kini i drugde a sada je analitičar za Medjunarodnu kriznu grupu (ICG). Njega je kineska državna bezbednost uhapsila u ponedeljak uveče za vreme jedne od njegovih redovnih poseta Pekingu.

Kinesko minstarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nema informacije o bivšem kineskom diplomati za koga se veruje da je uhapšen u Pekingu u znak odmazde za hapšenje vodeće kineske direktorke. Portparol je ponovio zahtev Kine da se Meng Vandžu odmah oslobodi.

Portparol kineskog ministarstva odbio je da potvrdi hapšenje Kovrig, i rekao da Medjunarodna krizna grupa za koju Kanadjanin radi kao analičar nije registrovana u Kini i da bi aktivnosti te grupe u Kini bile ilegalne.

Medjunarodna krizna grupa (ICG) saopštila je da je Kovriga privela kineska bezbednosna agencija u ponedeljak uveče tokom njegove redovne posete Pekingu.

Sledeće ročište za razmatranje izručenja Meng odredjeno je za 6. februar. Do tada američke vlasti treba kanadskom sudu da pošalju kompletnu dokumentaciju vezanu za njihov zahtev za izručenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.