Dodik: Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima podvala političkog Sarajeva 1Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Član Predsedništva BiH i predsednik Saveza nezavisnih demokrata Milorad Dodik, u Skupštini Republike Srpske se usprotivio usvajanju Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima nazivajući je podvalom političkog Sarajeva, a predsednik Naše stranke Predrag Kojović odgovorio da je Ravnogorski četnički pokret bio fašistički.

Dodiku je odgovorio predsednik Naše stranke Predrag Kojović na čiju je inicijativu i usvojena pomenuta Rezolucija u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

„Dodik kaže da se Rezolucijom želi osuditi Ravnogorski četnički pokret. To je istina. Rezolucija obuhvata sve fašističke pokrete i naravno da je Ravnogorski četnički pokret bio fašistički jer je bio u službi Nedićevog fašističkog režima, činio zločine s genocidnom namerom i sluganski se odnosio prema okupatoru“, rekao je Kojović.

Drugi Dodikov argument protiv Rezolucije je taj da će nakon njenog usvajanja krenuti pritisak na usvajanje Zakona o negiranju genocida u Srebrenici.

„Dodik mora znati da će naš pritisak za zabranu negiranja genocida u Srebrenici biti sve veći i veći i s usvajanjem i bez usvajanja Rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Mi tu dileme nemamo i ne treba nam nikakva druga poluga osim presuda haškog suda da bismo genocid u Srebrenici izdigli na nivo koji zaslužuje – a to je institucionalno njegovo priznanje na nivou cele države, poštivanje njegovih žrtava i sprečavanje da se takav zločin ikad više ponovi“, istakao je čelnik Naše stranke.

Dodik je rekao da se Rezolucijom problematizira holokaust i stradanje Srba u Drugom svetskom ratu.

„Nikad to raditi nećemo. I srpske i jevrejske i romske žrtve na ovim prostorima su neupitne kao najbrojnije kad su u pitanju zločini NDH, kao što su najbrojnije muslimanske i hrvatske kad su u pitanju četnički zločini“.

„Uz uvažavanje opštepoznate činjenice da su i ustaše i četnici takođe ubijali antifašiste bez obzira na to kojoj su naciji pripadali. Dodik može zaustaviti usvajanje Rezolucije u NSRS, ali time ne zaustavlja istinu koja će kad-tad biti opšteprihvaćena i u Republici Srpskoj“, zaključio je Kojović, prenosi klix.ba.