Foto: Bojan Cvejić

To je danas u Briselu izjavila predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič, odgovarajući na pitanje novinara da li EU smatra da je otvaranje pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom izvesno posle usvajanja sporazuma o imenu u grčkom parlamentu, budući da, uprkos tome, uticajna grčka opozicija najavljuje da će blokirati put Skoplja ka EU.

Takvu mogućnost predočava i briselski portal „Politiko“ koji navodi izjavu Kirijakosa Micotakisa, vođe grčke opozicione stranke Nova demokratija, da će put Skoplja ka EU biti zaustavljen „ako grčki interesi ne budu zadovoljeni tokom pregovora o članstvu“.

„Politiko“ prenosi i izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da se što pre očekuje poziv Severnoj Makedoniji da pokrene pregovore o članstvu u NATO.

Prema izvorima EU, opšti stav članica Unije jeste da bi sad morao da se otvori put pregovorima o članstvu sa Severnom Makedonijom i većina medija u EU je takvog mišljenja, mada ima upozorenja da bi, što se ne isključuje, dolazak na vlast grčke opozicije mogao dovesti u pitanje put Skoplja ka EU.

Francuski list Mond u redakcijskom osvrtu kaže da je „zeleno svetlo“ Atine za novo ime Makedonije „dobra vest za Balkan…i otvara put ove male zemlje u zajednicu Zapada“.

„Mond“ smatra da je grčki premijer Aleksis Cipras, iako se zbog podrške sporazumu sa Skopljem, „urušila njegova vlada…učvrstio svoj položaj državnika“.

Belgijski medij „Lost in Jurop“ smatra da je „prava ironija“ što je Cipras, koga su u vreme krize tako grubo pritisli nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang šojble, „obezbedio spoljnopolitički uspeh Evropljanima“.

Grčki list „Katimerini“ ističe da je „Grčka prvi put deo rešenja, a ne problema“ i naglašava da Atina tu sad treba da „izvuče diplomatski kapital…iako je sve to imalo teške posledice po društvo, jer su obični ljudi bili podeljeni do neoprostivog nivoa“.

Bugarski dnevnik „Trud“ navodi da je „Zapad iz spora oko imena (Atina-Skoplje) izašao kao pobednik“ i da je „istina da su Amerikanci i Evropljani (posebno Nemci) izvršili pritisak na Grčku i Makedoniju da sklope sporazum“.

„Velika geopolitička bitka se odigrava na Balkanu“, ukazuje bugarski list i dodaje da su „interesi Zapada tu suprotstavljeni interesima Rusije, koju prikriveno slede Kina i Turska”.

„Sporazum o imenu (Atina-Skoplje) je deo te opasne igre“, smatra „Trud“.

Povezani tekstovi