Europol: Uhapšene 62 osobe zbog krijumčarenja kubanskih migranata u EU preko Srbije 1Foto: EPA-EFE/Juan Manuel Blanco

Pripadnici policije iz pet zemalja prekinuli su interkontinentalnu kriminalnu mrežu koja je prokrijumčarila više od 5.000 migranata sa Kube u Evropsku uniju preko Srbije, saopštila je danas policijska agencija EU Europol.

Istraga, koju su koordinirali Europol i Interpol, dovela je do hapšenja 62 osobe, od kojih su 25 kubanski državljani, navodi se.

Članovi mreže za krijumčarenje migranata koristili su poznatu aplikaciju za razmenu poruka kako bi reklamirali svoje nezakonite usluge kubanskim klijentima, a za uplatu od oko 9.000 evra organizovali bi putovanje, transfere i obezbeđivali lažna dokumenta.

Oni su leteli sa Kube za Beograd, koristeći to što za ulazak u Srbiju tada nije bila potrebna viza. Migranti bi zatim bili krijumčareni u Grčku, odakle bi leteli u Španiju.

Sumnja se da je kriminalna mreža uspešno prokrijumčarila oko 5.000 kubanskih državljana u EU, i da je ostvarila profit od oko 45 miliona evra, navodi Europol.

Istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima Španije, Grčke i Srbije, fleksibilnu i sposobnu da se prilagodi promenljivim okolnostima i da nastavi sa nezakonitim delovanjem.

Na dan kada je akcija sprovedena u junu, policajci iz Španije, Grčke i Srbije zaplenili su stotine lažnih dokumenata i opremu za falsifikovanje. Zaplenjeno je i 18 nekretnina, 33 vozila i ogromne sume gotovine u različitim valutama, kao i sredstva na 144 bankovna računa, navodi Europol.

Istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su srpske, grčke, severnomakedonske i finske vlasti prijavile da je povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa lažnim dokumentima.

U početku su kubanski državljani iz Kube leteli komercijalnim letovima u Rusiju, gde su im krijumčari nudili mogućnost da u EU uđu ilegalno, preko rusko-finske granice, ili da odlete u Srbiju, odakle bi nastavili put ka centralnoj ili južnoj Evropi preko Zapadnog Balkana. Od početka agresije Rusije na Ukrajinu ta ruta je promenjena, navodi se.

Od tada su državljani Kube prebacivani u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu, a pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili ilegalan ulazak kopnenim putem u Severnu Makedoniju i Grčku.

Koristeći različite rute, krijumčari bi usmeravali velike grupe migranata i terali ih da satima hodaju u mraku bez zaliha. Kriminalci su takođe koristili poziciju najranjivijih migranata, uključujući maloletnike, da ih pljačkaju i da im iznuđuju novac, dok su u nekim slučajevima žene bile prebacivane drugim kriminalnim grupama radi seksualne eksploatacije, navodi EUROPOL.

Po dolasku u Grčku, kako se navodi, migranti bi podnosili zahtev za azil ili bi, uz pomoć krijmčara, nastavljali put ka drugim državama EU, avionom do Španije ili morem do Italije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je policija, posle višemesečne zajedničke istrage sa kolegama iz Španije, uhapsila dvojicu srpskih državljana, osumnjičenih da su kao pripadnici međunarodne organizovane kriminalne grupe izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari