tijeri bretonFoto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Evropski komesar za unutrašnje tržište i industriju Tjeri Breton pozvao je danas, posle razgovora sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, zemlje Evropske unije da Ukrajini pomognu isporukama municije iz svojih magacina što pre, a da će EU finansirati povećanje proizvodnje kako bi se posle obnovile zalihe.

„Imamo paket rešenja. Možemo da kažemo zemljama EU da šalju Ukrajini što brže municiju. Imaju je u magacinima. Prvi put ćemo sa milijardu evra finansirati javne nabavke. Ratna je privreda. Moramo da povećamo proizvodnju i sposobni smo za to. Jedanaest zemalja članica ima takve fabrike“, kazao je Breton posle obilaska fabrike municije Dezamet S.A. u Novoj Dembi na jugoistoku Poljske.

Poljski premijer Moravjecki najavio je danas novi ambiciozni višegodišnji program pomoći državnim i privatnim preduzećima koja proizvode municiju s ciljem da što više može da se pošalje Ukrajini, a da istovremeno i Poljska dopuni i poveća svoje zalihe.

„Danas je Ukrajini najpotrebnije da dobije municiju, mi ćemo je slati a to će se finansirati iz budžeta EU. Vlada želi da državna i privatna preduzeća proizvode municiju jer znamo da je ima malo, kako u Evropi tako i u zemljama NATO. Nažalost, svi smo se malo uspavali, i SAD, zbog toga što su bila vremena mira i bezbednosti“, kazao je Moravjecki na konferenciji za novinare sa evropskim zvaničnikom.

Moravjecki je ocenio da je program o kome su se dogovorile zemlje članice EU da se Ukrajini pošalje milion komada municije raznih vrsta veoma ambiciozan, ali da bi ako se poveća proizvodnja bio realan.

„Ukrajini je potrebna pre svega artiljerijska municija, 20.000 do 50.000 granata se ispaljuje dnevno sa ruske strane, a na to je odgovor sa ukrajinske strane 2.000 do 5.000, 6.000, ali preciznije, iz preciznijeg zapadnog oružja. Potrebno je da povećamo proizvodnju ne samo da Poljska bude super bezbedna, već i da bude isporučilac municije Ukrajini“, kazao je Moravjecki.

Poljska takodje očekuje da će biti najveći korisnik sredstava iz Fonda za mir iz koga se isplaćuju kompenzacije zemljama koje su poslale oružje i municiju Ukrajini.

„Računamo da ćemo do kraja aprila preko tog refinansiranja iz EU dobiti ukupno oko 217 miliona evra u preračunu. Posle povećanja sredstava u tom Fondu Poljska će biti njegov najveći korisnik. U ovom trenutku možemo da kažemo da je garantovana isplata tokom nekoliko godina u visini od oko 870 miliona evra“, kazao je danas u Poznanju poljski ministar za evropska pitanja Šimon šinkovski vel Šenk.

EU je odlučila da izdvoji dve milijarde evra iz Fonda za mir za isporuke municije Ukrajini i to milijardu evra za one zemlje koje bi municiju isporučile već sada iz svojih zaliha a druga milijarda namenjena je za zajedničke evropske javne nabavke municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.