jevgenij prigožinFoto: EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Jevgenij Prigožin, osnivač paravojne plaćeničke grupe Vagner zaradio je više od 250 miliona dolara za samo četiri godine pre ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Novaja Gazeta Evropa pisanje Fajnenšel tajmsa (FT).

Kako se navodi, FT je otkrio da sankcije Zapada protiv Prigožina nisu sprečile da stotine miliona dolara dospeju u ruke Prigožina od nafte, gasa, dijamanata i zlata u Africi i na Bliskom istoku.

FT je analizirao račune kompanija povezanih sa Vagner. Neki od njih su se već suočili sa sankcijama, dok drugi nisu. Gornja cifra ne uključuje prihode koji Prigožin prima od ruskih ugostiteljskih i kompanija za nekretnine.

Američka vlada sankcionisala je 2018. Evro Polis, kompaniju koju kontroliše Prigožin, a kojoj je sirijski predsednik Bašar al-Asad dodelio energetske koncesije u zamenu za Vagnerove plaćenike koji su oslobodili naftna polja od ISIS-a tokom građanskog rata u toj zemlji.

Računi Evro Polisa pokazuju da su sankcije imale ograničen efekat na Prigožinovo poslovanje, pri čemu je kompanija u 2020. ostvarila prodaju od 134 miliona dolara i neto profit od 90 miliona dolara te godine.

M Invest, kompanija koja se bavi eksploatacijom zlata u Sudanu, koju je američka vlada sankcionisala u julu 2020, i naredne godine je ostvarila prodaju od 2,6 miliona dolara. Još dve neimenovane kompanije ostvarile su prihod od više od šest miliona dolara do kraja 2021.

Podaci takođe pokazuju da su neke kompanije pod kontrolom Prigožina prebacile svoje operacije u druge entitete pre nego što je Zapad preduzeo korake da ih ugase.

Mercuri LLC, kompanija koja posluje u sirijskom naftnom sektoru i koju je EU sankcionisala 2021. ostvarila je prodaju od 67 miliona dolara u tri godine pre imenovanja, ali je nakon toga proglasila nula prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari