Figaro: Makron na predsedničkim izborima osvojio 58,54 odsto glasova 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Prema zvaničnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora održanih u nedelju, dosadašnji predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) osvojio je 58,54 odsto glasova, preneo je pariski list Figaro.

PARIZ, 28. aprila 2022. (Beta) – Prema zvaničnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora održanih u nedelju, dosadašnji predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) osvojio je 58,54 odsto glasova, preneo je pariski list Figaro.

Za Makrona je glasalo 18 miliona i 779.641 Francuza, dok je njegova protivnica, liderka ektremne desnice Marin Le Pen (Marine) osvojila 41,46 odsto glasova, odnosno 13 miliona i 297.760 upisanih birača.

Na drugi krug izbora izašlo je 71,99 odsto Francuza ili 35 miliona i 96.391 glasača.

U Francuskoj se uveliko sada pominju parlamentarni izbori zakazani u dva kruga, 12. i 19. juna, a uskoro se očekuje novi sastav vlade koju Makron želi pre parlamentarnih izbora.

U medijima se pominje da će ta vlada imati samo deset do 15 ministara. Ne zna se ko će biti novi premijer, pošto je Žan Kasteks (Jean Castex) najavio ostavku a kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj posle ponovnog izbora Makrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.