vladimir putin muralFoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin je „precenio“ sposobnost svoje vojske da brzo osvoji cele regione Donjeck i Lugansk, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISW).

U najnovijoj proceni ISW navodi se da ne postoje dokazi da Rusija ima „dovoljno borbene moći“ da „na vreme“ osvoji više od 42 odsto teritorije Donjecka, koliko je i dalje pod kontrolom Ukrajine, kako bi se ispunio rok koji je Putin odredio za mart, prenosi Njuzvik.

Andrij Černak, predstavnik Glavnog obaveštajnog direktorata u ukrajinskom ministarstvu odbrane, izjavio je za Kijev post da vojni obaveštajni podaci ukazuju da je „Putin dao naređenje da ove teritorije Donjecka i Luganska budu osvojene do marta“.

Izveštaj ISW sugeriše da ruski predsednik iznosi zahteve koje njegove trupe nisu u stanju da ispune, što potencijalno otvara put za ukrajinsku kontraofanzivu koja bi bila vremeski usklađena tako da se podudari sa isporukom tenkova iz Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

„Izgleda da je Putin ponovo precenio sposobnost sopstvene vojske“, navodi se u izveštaju.

„ISW nije pronašao ni jedan dokaz da su ruske snage povratile dovoljnu borbenu moć da poraze ukrajinske snage na istoku zemlje i osvoje preko 11.300 kvadratnih kilometara neokupirane teritorije Donjecke oblasti pre marta“, dodaje se.

„Neka veća ruska ofanziva pre aprila bi verovatno prerano kulminirala tokom prolećne kišne sezone u aprilu“, navodi se.

„Kulminacija ruskih snaga bi tada mogla da stvori povoljne uslove koje bi ukrajinske snage mogle da iskoriste u svojoj kontraofanzivi krajem proleća ili na leto, nakon što stignu zapadni tenkovi“, piše u izveštaju.

Dok je znatan deo teritorije Donjecka i dalje uvek pod kontrolom Ukrajine, šanse Rusije da osvoji ceo Lugansk do marta mogle bi da budu realnije, pošto još samo mali deo regiona nisu već okupirale ruske snage.

Ova dva ukrajinska regiona su među četiri za koje je Putin prošle godine tvrdio da ih je anektirao.

Uprkos tome što su Putinovi rokovi previše tesni za neki značajniji vojni napredak, ISW ukazuje da ruski zvaničnici „nastavljaju sa naporima da ruskoj publici predstave rat u Ukrajini kao egzistencijalnu pretnju“ kako bi se „uspostavil uslovi za produženi rat i održala domaća podrška za nastavljanje vojnih operacija“.

Međutim, zaključuje ISW, ova kampanja nije imala uspeha u „stvaranju željenog efekta motivacije Rusa da učestvuju u ratu“ i veći deo ruske populacije „nema želju da se bori u Putinovom ratu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari