Ivanov sa zvaničnikom SAD: Prepreke premostive 1Foto: EPA / JASON SZENES

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, posle susreta sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Hojt Jiem izjavio je da su prepreke premostive i da očekuje od SAD da pomogne da se stvore uslovi da parlamentarna većina dobije mandat, javlja N1.

Ivanov je u obraćanju zatražio i od lidera SDSM Zorana Zaeva da sa koalicionim partnerima izjavi da će se zalagati za jačanje unitarne Makedonije i da će se pridržavati Ustava.

„Platforma iz Tirane ne može da bude uslov niti osnova za formiranje Vlade Republike Makedonije“, poručio je Ivanov zameniku pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

Ivanov je funkcioneru američkog Stejt departmenta kazao da „presedani kojima se uvodi praksa da nelegalno postaje legalno, potkopavaju osnovne demokratske principe“.

Naglašava se da je makedonski predsednik zatražio od lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da ispuni ono što je javno rekao da će, zajedno sa „koalicionim partnerima, doći i obezbediti garancije za jačanje unitarnosti i da će sve biti u skladu s Ustavom Republike Makedonije“.

U saopštenju stoji da je na sastanku razmatrana novonastala politička situacija i mogućnosti za njeno prevazilaženje u skladu sa makedonskim ustavom i zakonima. Ivanov je tokom sastanka osudio političko i fizičko nasilje u Makedoniji i kazao da rešenja moraju da se traže jedino putem dijaloga.

Posle susreta sa Ivanovim, Ji se u zgradi Sobranja sastao i sa novoizabranim predsednikom Parlamenta Talatom Džaferijem.

Džaferi je rekao da će biti predsednik svih poslanika, da će se truditi da već sutra nastavi sednicu skupštune i da će ubrzo, ali ne i precizno kada izvestiti Ivanova, o novoj parlamentarnoj većini koja traba da formira Vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari