Izraelski zvaničnici pronašli sumnjivu napravu u poklonu Ambasade Kine 1Foto: Pixabay/ Buecherwurm_65

Izraelski zvaničnici pronašli su napravu za koju sumnjaju da služi za prisluškivanje u poklonu za jevrejski praznik Pashu od Ambasade Kine u Tel Avivu, preneli su izraelski mediji.

Naprava je nađena u termo šolji poslatoj kabinetu ministarke za nauku, tehnologiju i svemir Orit Farkaš-Hakoen tokom bezbednosne provere, ali poklon nije stigao do nje.

Služba bezbednosti Šin Bet, dodaju mediji, istražuje incident i sve preostale šolje su sakupljene i biće vraćene ambasadi.

Šin bet je dao instrukcije pripadnicima bezbednosti u ministarstvima da prijave radi provere svaki poklon te, kao i drugih stranih ambasada.

Slične šolje su poslate i u ministarstva transporta i zdravlja, a stigla je i poruka od Ambasade Kine da će i u narednim danima stizati pokloni.

U nekima koji su već stigli nisu nađeni sumnjivi predmeti.

Izrael i Kina održavaju dobre odnose i u januaru su slavili tri decenije diplomatskih odnosa, kada je održan peti sastanak Zajedničkog komiteta za inovativnu saradnju dve zemlje.

Kina je prošle godine prevazišla SAD i postala najveći izvor uvoza u Izrael, po podacima izraelskog Centralnog biroa za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.