Japan pozvao Koreju da se uzdrži od daljih provokacija 1Foto: japan.kantei.go.jp

Japanski premijer Šinzo Abe ponovio je da je u suočavanju s raketnom i nuklearnom pretnjom Severne Koreje neophodan pritisak.

A ne samo dijalog i pozvao Pjongjang da se uzdrži od preduzimanja novih provokativnih akcija, kršenja rezolucija UN i da odustane od razvoja nuklearnih projektila.

„Neophodno je reći da je diplomatski napor važan za održavanje mira. Ali dijalog u cilju dijaloga nema smisla“, rekao je Šinzo Abe obraćajući se japanskim poslanicima, dan pošto je Severna Koreja neuspešno lansirala rakete, prenosi Hina. Kako navode Šinzo je rekao da je neophodno uzvršiti pritisak na Severnu Koreju da bi ta zemlja „ozbiljno odgovorila na dijalog“ sa međunarodnom zajednicom.

Premijer Japana je poručio da Kina i Rusija treba da imaju konstruktivniju ulogu po tom pitanju. Tenzije u regionu su pojačane pošto je administracija američkog predsednika Donalda Trampa navela da su sve opcije moguće, što Japan podržava.

Abe je parlamentu rekao da će razmeniti stavove o Severnoj Koreji s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prilikom susreta na samitu kasnije ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.