Komšić: Zvaničnici Srbije da prestanu da se poigravaju sa BiH 1Foto: N1

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas da granice BiH nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, nezavisno od toga šta se dešava na granici između Kosova i Albanije.

On je rekao reagujući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da su „očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“.

Komšić je ocenio da pojedini zvaničnici Srbije ne treba da misle da će „destabilizovanjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju“.

„Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s BiH? Umesto da se okrenu saradnji, evroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između delova BiH i Kosova“, saopšteno je iz kabineta hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Komšić je još postavio pitanje – „da li su premijerka Srbije, kao i ministar unutrašnjih poslova Srbije (Nebojša) Stefanović, koji takođKoe govori isto što i Brnabić, sigurni da su posle ovakvih izjava napravili korist samoj Srbiji ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima?“

„Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakva relativizovanje bilo kog državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrebimo neku težu reč“, istakao je on.

Komšić je dodao da „svakom ostrašćenom pojedincu iz komšiluka ili susedstva mora biti jasno da je BiH neupitna činjenica i da će, što to pre razumeju i prihvate, biti mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju“.

„Zato pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu s povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće ‘šta ako’ , i ‘kako ne može u slučaju BiH’ neće doprineti boljim odnosima između dve države“, zaključio je hrvatski član Predsedništva BiH.

On je istakao da se BiH ne meša u odnose Srbije sa Kosovom i Albanijom, zatraživši od zvaničnika Srbije da se, zbog budućih odnosa, „prestanu poigravati sa BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.