Makron izrazio žaljenje zbog američke odluke o ukidanju prava na abortus 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izrazio je danas žaljenje zbog odluke američkog Vrhovnog suda da na saveznom nivou ukine pravo na abortus, ocenjujući da se na taj način dovodi u pitanje sloboda žena jer je „abortus osnovno pravo svih žena“.

„To (pravo) mora da bude zaštićeno. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud SAD“, napisao je Makron na Tviteru.

Nekoliko francuskih udruženja za odbranu prava na abortus osudilo je odluku američkog suda navodeći da je to „opasan signal“ kojim se ugrožava pravo žena u ostatku sveta, čak i u Francuskoj.

Vrhovni sud SAD danas je ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou, dok je nekoliko američkih saveznih država odmah iskoristilo priliku da zabrani dobrovoljni prekid trudnoće na svom tlu.

Nekoliko desetina ljudi danas se okupilo u Parizu za podršku prava na abortus. Skup je održan na poziv nekoliko feminističkih i levičarskih organizacija. Demonstranti su nosili plakate sa natpisom „Solidarnost sa sestrama iz SAD“, dok su mnogi izrazili zabrinutost da se u Francuskoj ne donese slična odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari