Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

„Ja njega (Junkera) u potpunosti podržavam, mi smo solidarni i to ćemo reći glasno i jasno tokom naših sastanaka sa Mađarskom“, rekla je nemačka kancelarka u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Burkine Faso Rokom Markom Kristijanom Kaboreom.

Junker, član Evropske narodne partije (EPP), evropske konzervativne grupacije čiji su članovi i Orbanov Fides i Hrišćansko demokratska partija (CDU) Angele Merkel, na meti je kampanje blaćenja koja se protiv njega vodi u Mađarskoj, tri meseca od evropskih izbora.

Orbanova vlada u utorak je predstavila novi izgled kampanje koja će izaći u mađarskim medijima pod sloganom „Vi imate takođe pravo da znate šta Brisel sprema“.

Iznad tog slogana je lice Žan-Klod Junkera, a u pozadini je lik milijardera i filantropa Džordža Soroša, koga žestoko kritikuje Orban, nacionalisti i zagovornici teorija zavere.

Junker, bivši premijer Luksemburga, ponovio je da Orbanu nije mesto u EPP-u.

Nemac Manfred Veber je u novembru izabran da bude kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije na evropskim izborima u maju. Veber nije komentarisao mađarsku kampanju, samo je retvitovao osudu predsednika EPP-a, Francuza Žozefa Dola.

Bez Orbanove partije Fides, EPP bi izgubila 12 od svojih sadašnjih 217 evroposlanika. To bi bilo važno za novi evropski Parlament, koji se sa izlaskom Britanije svodi na 705 poslanika, pošto je potrebno više od polovine glasova da se izabere budući predsednik Evropske komisije.

Povezani tekstovi