Montgomeri: SAD i dalje podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU 1Foto: EPA Michael Reynolds

‚‚Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju“, izjavila je za Glas Amerike zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Moli Montgomeri.

Upitana šta je prioritet Biroa za evropske i evroazijske poslove narednih godina, Montgomeri je odgovorila da je predsednik jasno stavio do znanja, počev od obraćanja nakon inauguracije, da je američki prioritet obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

Verujemo da su oni osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida 19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine.

‚‚Želimo da sarađujemo sa našim evropskim partnerima. I dalje verujemo da je naš cilj – Evropa koja je celovita, prosperitetna i u miru. I radićemo na tom cilju naredne četiri godine“, izjavila je ona.

Povodom izbora na Kosovu i dijaloga sa Srbijom Mongomeri je naglasila da SAD svakako i dalje podržavaju dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije i očekuju sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju.

‚I to će biti naš cilj u budućnost“, naglasila je Moli Montgomeri.

‚‚Zaista smo posvećeni saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu, sa našim partnerima u tandemu. Mislim da je to veoma važan princip za naš angažman na Zapadnom Balkanu. Znamo da smo najuspešniji tamo kada radimo rame uz rame sa našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup“, rekla je ona upitana da li Vašington planira organizovanje dijaloga nezavisno od napora EU.

Kada je reč o distribuciji vakcina, Srbija i Mađarska su prve evropske zemlje koje koriste kinesku Sinofarm vakcinu, dok se mnoge zemlje i dalje oslanjaju na vakcinu američke kompanije Fajzer, podseća Glas Amerike.

Na pitanje da li SAD vrše pritisak na evropske zemlje da se odluče između Vašingtona i Pekinga, Montgomeri je odgovorila da Vašington ne traži od zemalja da se odluče između SAD i Kine.

‚‚Želimo da radimo zajedno da okončamo pandemiju. Istovremeno znamo da Kina koristi multilateralni sistem da bi promovisala svoje interese i podrila neke od naših zajedničkih principa. Zbog toga želimo da blisko sarađujemo sa našim partnerima i saveznicima na zaštiti tih interesa i na suprostavljanju pokušajima Kine da podrije međunarodni poretak“, rekla je Montgomeri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.