nemačka zastavaFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Njemačka menja zakone, to znači lakše zaposlenje za Balkance

Savezna vlada u Berlinu počela je da usvaja zakone koje je najavila kada je stupila na dužnost pre godinu dana, a koji bi strancima trebalo da olakšaju boravak u Nemačkoj, prenosi Oslobođenje.

Takođe, nove zakonske odredbe olakšaće put ka državljanstvu ove evropske zemlje, a planirano je i uvođenje dvojnog državljanstva. Prema podacima WDR-a, u Nemačkoj, koja zvanično ima više od 83 miliona stanovnika, trenutno živi više od 10 miliona stranaca.

„Njih najmanje pet miliona već ima pravo na nemačko državljanstvo, ali to pravo ne koriste. Za njih, a to uključuje i mnoge građane Bosne i Hercegovine ili Srbije ili Crne Gore, važan je novi zakon o državljanstvu koji je pripremila vladajuća koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberala“, rekao je novinar Filip Slavković za WDR.

On je proučio zakonska rešenja i objasnio kakve promene i beneficije očekuju građani stranke, među kojima su uglavnom Balkanci.

„Novi zakon uglavnom spušta prepreke na putu ka nemačkom državljanstvu za strance koji redovno žive i rade u Nemačkoj, tako da nisu došli u sukob sa zakonom i dovoljno dobro znaju nemački jezik. Budući tekst zakona tek se dogovaraju među strankama vladajuće koalicije, pa će onda nacrt biti pisan u MUP-u i tek onda u parlamentu. Ali iz redova vlasti se već zna da će dobijanje nemačkog državljanstva biti moguće već posle pet, a ne tek posle osam godina života i rada u Nemačkoj – u nekim slučajevima taj rok se skraćuje na samo tri godine“, rekao je. Slavković.

„Deca stranaca rođena u Nemačkoj automatski dobijaju nemačko državljanstvo ako njihovi roditelji žive i rade u Nemačkoj najmanje pet godina, bez obzira na nacionalnost roditelja. Do sada su roditelji morali da borave u Nemačkoj najmanje osam godina, da bi deca automatski postala nemački državljani po rođenju. Olakšice su takođe obezbeđene za ljude kasnijeg života. Stranci stariji od 67 godina, odnosno praktično u starosnoj dobi za penziju, više ne moraju da dokazuju znanje nemačkog jezika da bi dobili državljanstvo – dovoljno je da pokažu da jezik mogu da koriste u svakodnevnom životu i da su živeli u Nemačkoj najmanje pet godina. Ovim, kako se kaže, zakonodavac pre svega želi da olakša starost ranih generacija takozvanih gastarbajtera, jer se ističe da dve trećine ljudi od kojih se očekuje da profitiraju od novog propisa. žive u Nemačkoj više od 25 godina. Ali detalji tek treba da se razrade“, rekao je Slavković za VDR.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.