Prvi put od početka rata: Samit EU-Ukrajina u petak 1foto: Shutterstock/DexonDee

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastaće se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim

Samit EU-Ukrajina, prvi od početka ruskog rata protiv Ukrajine prošlog februara, zakazan je za petak, prenosi Anadolija.

Vreme i mesto održavanja samita nisu saopšteni iz bezbednosnih razloga.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastaće se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

To je ujedno i prvi samit otkako je Evropski savet dodelio Ukrajini status zemlje kandidata prošlog juna.

Očekuje se da će trojica lidera razgovarati o procesu pridruživanja Ukrajine, odgovoru Unije na rat u Ukrajini, saradnji na rekonstrukciji i pomoći, energetici i povezivanju.

Očekuje se da će se rešiti pitanje globalne prehrambene bezbednosti, a na kraju sastanka će biti izdato zajedničko saopštenje.

Evropska komisija je 17. juna prošle godine izdala mišljenje o molbi Ukrajine za članstvo u EU, nakon čega je Kijev dobio status kandidata.

Prošlog decembra, ukrajinski parlament je usvojio nekoliko zakona koje je preporučila Evropska komisija za unapređenje procesa pridruživanja zemlje EU, prenosi Slobodna Bosna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.