Njujork Tajms; Foto: EPA-EFE/HIROKO MASUIKE / THE NEW YORK TIMES

Njujork tajms i Vašington post dobitnici su Pulicerove nagrade za nacionalno izveštavanje, a tu nagradu im je donelo rasvetljavanje tekuće istrage o mogućim kontaktima između predizbornog tima predsednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika.

Njujork tajms i Njujorker osvojili su, kako prenose agencije, nagradu za javnu službu, odnosno za izveštavanje o Harviju Vajnstinu i seksualnom uznemiravanju koje je aktiviralo široki pokret „I ja“

Za hitnu vest dobitnik nagrade je list Pres demokrata iz Santa Rose, u Kaliforniji, a priznanje mu je dodeljeno zbog izveštavanja o požarima koji su prošle jeseni zahvatili Kaliforniju.

Agencija Rojters dobila je dve Pulicerove nagrade – za međunarodno izveštavanje i za fotografiju.

Pulicerove nagrade dodeljuju se danas kao priznanje za najbolje novinarstvo 2017. godine u novinskim listovima, časopisima i na vebsajtovima, a u 14 kategorija za izveštavanje, fotografiju, kritike i komentare. U oblasti umetnosti, nagrade se dodeljuju u sedam kategorija uključujući roman, dramu i muziku. Prve nagrade za novinarstvo dodeljene su 1917. godine.

Reper Kendrik Lamar dobio Pulicera za muziku

Foto: EPA-EFE/ADAM WARZAWA

Reper Kendrik Lamar dobio je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za muziku za svoj album „DAMN“, objavljeno je danas u Njujorku. To je prvo neklasično džez delo kome je dodeljena ova nagrada.

Odbor koji bira nagradu saopštio je da je Lamarov album obuhvata kompleksnost afričkog i američkog života.

Lamar je hvaljen za svoju duboko lirski sadržaj izuzetne nastupe uživo i svoj duboki miks hip-hopa, izgovorenih reči, džeza, soula, fanka, poezije i afričkih zvukova.

Njegovi glavni albumi „good kid, m.A.A.d city“, „To Pimp a Butterfly“ i „DAMN“ postali su umetnička dela, gde je Lamar pisao numere o tome kako je biti crnac, uličnom životu, policijskom nasilju, izdržljivosti, preživljavanju.