Putin pravi sverusku naciju 1Foto: Dmitri Lovetsky/Pool

Oni koji znaju kontekst, obratili su koncentrisaniju pažnju na jednu rečenicu ruskog predsednika Vladimira Putina izrečenu prošle nedelje pred Federalnom skupštinom Ruske Federacije:

 „Da pamtimo, mi smo jedinstven rosijskij narod, mi smo jedan narod i imamo samo jednu Rusiju“!

Ruski predsednik je nedavno pustio u javnost ideju o stvaranju jedinstvene rosijanske nacije, između Rosijanjina i Rusa otprilike bi razlika trebalo da bude kao između Jugoslovena i Srbina. Rosijanjin je nacionalnost oslonjena na državljanstvo, a Rus nacionalnost oslonjena na etnicitet.

Ideju o donošenju čak Zakona o rosijskoj naciji i upravljanju međuetničkim odnosima izneo je na zasedanju Saveta za međunacionalne odnose Vjačeslav Mihajlov, član Saveta za međunacionalne odnose pri kabinetu ruskog predsednika i teško je pretpostaviti da je to učinio bez svake konsultacije barem s Putinovim najbližim saradnicima.

Prema izveštajima ruskih medija, Putin je tu ideju podržao, ali zaključke sa tog savetovanja inače održanog u Astahani pre mesac dana još nije i potpisao. Pored sve podrške koju uživa, ruski predsednik je svestan kakve sve rizike nosi jedan takav projekat. Ipak je u obraćanju Federalnoj skupštini ideju ovlaš još jednom pustio u javnost sasvim izvesno u očekivanju da, posle aplauza okupljenih ruskih elita, dobije odgovor i šire javnosti. Sličnih je pokušaja bilo i drugde, a poznato je da su uspeli samo u SAD i Švajcarskoj. Nije poznato koliko su tome doprineli razni zakoni, ali svakako propisivanje jedinstvene nacije zakonom nije poznato kao uspešan model.

U Rusiji žive 193 nacionalnosti. Od ukupno 142,8 miliona stanovnika 137,2 miliona se nacionalno izjašnjava i od tog broja 111 miliona kao Rusi. Po podacima iz 2010.godine, druga najveća nacionalna grupa su Tatari (5 310 649), slede Ukrajinci (1 927 988), pa Baškiri (1 584 554) te Čečeni ( 1 431 369). Prema septembarskoj anketi Sveruskog centra za istraživanje javnog mnenja 59 odsto stanovnika Ruske Federacije osećaju se kao Rosijanje odnosno Rusi po državljanstvu a ne po etnicitetu. Dakle, ni svi Rusi, kao ubedljuvo većinski narod u RF, ne osećaju se kao Rosijanje. Ipak, kako mnogo veći broj stanovnika Ruske Federacije, njih 82 odsto, i to duže vreme podržava politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, te je oko te politike postignut zavidan stepen jedinstva, Putin je očito procenio da pogodnijeg trenutka za stvaranje jedinstvene rosijanske nacije od ovog sadašnjeg neće biti.

Ruski predsednik se, ukoliko pri ovoj ideji ostane, može osloniti i na 3.član Ustava RF koji kaže: „Nosilac suvereniteta i jedini izvor vlasti u Ruskoj Federaciji je mnogonacionalni narod“.

Posmatrači veruju da se predsednik Rusije neće odlučiti baš direktno i grubo za zakon o stvaranju rosijanske nacije, nego će ideju provući pod zakonski projekt manje grubog naslova. Tako se sa zanimanjem očekuje da se zaključci sa sednice Saveta za međunacionalne odnose s Putinovim potpisom i pojave. Kao doprinos stvaranju uslova za realizaciju preambiciozne ideje može se smatrati i preporuka ruskog predsednika da se, uz vođenje računa o bezbednosnim aspektima, što je moguće temeljnije uklone birokratske prepreke građanima bivšeg Sovjetskog Saveza koji žele da dobiju državljanstvo RF. Pojedine kategorije gradjana – oni koji govore ruskim jezikom, na primer – već su dobijali olakšice u proceduri sticanja državljanstva RF.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Putin pravi sverusku naciju”

  1. Kako ono beše, "domovina svih proletera sveta"? Rosijani svih zemalja, ujedinite se!! Smehotresno…

  2. Po nekim naci-teorijama možda ni Putin nije Rus, već neki Rainman. U ovom novom svetu ništa nije što jeste.

  3. Obično manjine i oni iz mešovitih brakova teže ka nazivu nacije po imenu države. Znam mnoge poznate ljude iz sveta nauke i kulture koji su se izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati a sada su veliki Bošnjaci ili Crnogorci isto je i sa jezikom – čak isti oni autori koji su pisali gramatike srpskog jezika npr. samo su prepravili naslov u gramatiku bosanskog ili crnogorskog jezika. Ali, nesumnjivi diktatori kao što su Putin ili JBTito eto teže nekoj nadnaciji (JBTito je hteo da uvede eksperanto kao jugoslovenski jezik) i to je svakako osuđeno na propast. Ako Putin ne iznadje način da na drugi način pridobije npr. Tatare i Čečene (Tatare teško jer su opet izgubili Krim) biće opet belaja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.