“Vučić se izmotavao oko Kosova”: Regionalni mediji o gostovanju predsednika Srbije na RTS-u 1Foto: Printscreen / RTS

O sinoćnom gostovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS-u pisali su i regionalni mediji.

Sarajevsko Oslobođenje prenelo je u članku “Vučić: Srbija želi razgovor, ali od priznanja Kosova i njihovog ulaska u UN nema ništa„, između ostalog, izjavu srpskog predsednika da “za stolom ne može bez nas da se odlučuje o vašoj koži”.

Preneli su i Vučićev citat objavljen na njegovoj zvaničnoj Instagram stranici još tokom intervjua: “Srbija želi razgovor, ali ne može da se priča o međusobnom priznanju, priznanju i ulasku Kosova u UN“.

Oslobođenje je prenelo i deo intervjua u kojem Vučić ističe kako je Ukrajina iskreni prijatelj Srbije.

– Ukrajina je nama iskreni prijatelj koji nikada nije ništa protiv Srbije uradila. Nikada ništa, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija radila protiv Ukrajine, Vučic je rekao: „Ne, ne ama baš ništa.“

Sarajevski portal Klix.ba piše kako se predsednik Srbije obratio javnosti na RTS-u nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu poručivši da je svim zapadnim liderima, pogotovo Emanuelu Makronu i Olafu Šlcu, rekao da se ne može pregovarati o međusobnom priznanju i ulasku Kosova u UN.

Poručio je, dodaje Klix.ba, da su mediji objavljivali dijelove prijedloga i da su objavljivani samo loši prijedlozi, a da je bilo dobrih – i o SPC, kao i o ZSO.

– Ja kažem da nemam šta da krijem, ovo nam je postavljeno: ‘Ili hoćete ili nećete’. Boreljova izjava je vrlo neodređena, ja sam govorio o konceptu ili okviru. Spremni smo da razgovaramo o svim temama, i to bi dovelo do normalizacije, naveo je.

Cirkus na RTS-u! Vučić se izmotavao oko Kosova, a onda su mu u emisiji uživo doneli ‘poruku‘: ‘Ovo je jako važno…‘”, naslov je teksta hrvatskog Jutarnjeg lista o gostovanju predsednika Srbije.

“Naravno, nije moglo bez igre. Tokom emisije, koja se emitovala uživo, Vučiću je prišao čovek iz njegove pratnje, kojeg je pozvao u studio, zatim mu pokazao ekran mobilnog telefona i predao papire. Voditelj je potom upitao da li je reč o nečemu veoma važnom…

“Da, veoma je važno“, prokomentarisao je Vučić.

On je dodao da je to presuda Apelacionog suda, gde je bivši ministar uprave Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora.

Takođe, kosovski sud je prošle godine izrekao prvostepenu kaznu zbog izjave da je incident u Račku izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje, piše Jutarnji list.

I hrvatski Index piše o ovom događaju tokom Vučićevog gostovanja na RTS-u.

U tekstu “Vučiću za vrijeme gostovanja na televiziji donijeli poruku: “Jako je važno”, Index, između ostalog, podseća da je masakr u Račkue bio incident koji je kasnije doveo do intervencije NATO-a tokom rata na Kosovu.

“Dana 15. januara 1999. godine u selu Račak ubijeno je 45 kosovskih Albanaca. Srpski napad bio je odgovor na ubistvo četvorice srpskih policajaca nekoliko dana ranije”, podseća Index.hr.

Podgoričke Vijesti pišu u tekstu “Vučić: Možemo da razgovaramo o svemu, osim o priznanju i članstvu Kosova u UN”, kako je Vučić, između ostalog, rekao da bi potpunim odbacivanjem predloga EU, Srbija postala „parija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari