Rusija prekršila prava Navaljnog 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV

Navaljni je bio mesecima u kućnom pritvoru od februara 2014, pošto su njegov brat Oleg i on bili pod istragom zbog sumnji o proneveri novca u slučaju za koji su njegove pristalice rekle da je politički motivisan.

Sud u Strazburu je u presudi naveo da odluka o kućnom pritvoru nije bila opravdana, te da stroge restrikcije komunikacije sa spoljnim svetom koje su mu uvedene nisu bile proporcionalne izrečenim optužbama na njegov račun. U presudi se dodaje da je „očito tretiran tako da se suzbiju njegove aktivnosti u javnosti.“

Reagujući na presudu, Navaljni se oglasio na društvenim mrežama, ispisavši reč „pobeda“. „Siguran sam da će ova presuda imati važne posledice za sve one u Rusiji koji su stalno predmet ove vrste bezakonja“, naveo je ruski opozicioni lider.

Navaljni (42), borac protiv korupcije, najistaknutiji je opozicioni akter u Rusiji. Hteo je da učestvuje na predsedničkim izborima u martu 2018, ali mu je kandidatura zabranjena zbog prethodne presude. Ruski predsednik Vladimir Putin je tada odneo ubedljivu pobedu.