Stoltenberg: Razmotriti nivo podrške Kosovskih snaga bezbednosti 1Stoltenberg Foto: FoNet/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će ministri odbrane članica alijanse na dvodnevnom sastanku, koji počinje sutra, razmotriti nivo podrške Kosovskim snagama bezbednosti (KSB), posle promene njihovog mandata.

Neke članice smatraju da treba doći do transforacije u vojsku, dok su druge razočarane kosovskim taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i misle da KSB moraju poštovati obaveze preuzete Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sedištu NATO.

Stoltenberg je ocenio da je Kfor tokom dve decenije značajno doprineo stabilnosti na Zapadnom Balkanu, štiteći sve stanovnike Kosova i konstatovao da se „tu ništa ne menja“.

Proširenje NATO na Zapadni Balkan je ojačalo alijansu i doprinelo stabilizaciji Zapadnog Balkana, gde su se devedesetih godina vodili ratovi i činili zločini, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO je imao ključnu ulogu u rešavanju tih sukoba, mada u regionu i dalje postoji mnogo problema. Stoltenberg je izrazio izuzetno zadovoljstvo što će ministri odbrane NATO na sutrašnjem sastanku po prvi put pozdraviti koleginicu iz Skoplja – ministra odbrane Severne Makedonije Radmilu Šekerinsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.