Tramp: Severna Koreja pretnja civilizovanom svetu 1Foto: EPA-EFE/KIYOSHI OTA / POOL

Izjavljujući da je Severna Koreja „pretnja civilizovanom svetu“, predsednik Donald Tramp je u danas u Japanu poručio da Sjedinjene Države „neće mirovati“ dok je Pjongjang pretnja Americi ili njenim saveznicima, piše AP.

Tramp, u jednoj od azijskih prestonica koje su ugrožene raketama Severne Koreje, nije isključio vojnu akciju i upozorio je diktatora Kim Jong Una da prekine testiranje oružja, poput raketa koje je lansirao preko japanske teritorije u poslednjih nekoliko nedelja.

Predsednik je takođe osudio napore administracije Obame da radi sa Pjongjangom, opet proglašavajući da je „doba strateškog strpljenja završeno“.

„Neki ljudi kažu da je moja retorika vrlo jaka, ali pogledajte šta se desilo sa vrlo slabom retorikom u poslednjih 25 godina“, rekao je Trump, koji je na konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzo Abeom izjavio da je Severna Koreja ugrozila „međunarodni mir i stabilnost. „

Abe, koji je prema Severnoj Koreji imao izoštreniji pogled od nekih svojih prethodnika, saglasio se s Trampovom ocenom da su „sve opcije na stolu“ u pitanju s Kim Jong Unom i najavio nove sankcije protiv nekoliko desetina osoba iz Severne Koreje.

Dvojica poltičara takođe su se suočila sa pretnjama Severa, oni su se ranije sastakli sa ožalošćenim porodicama japanskih građana koji su oteli agenti Pjongjanga. Tramp je nazvao njihove otmice „ogromnom sramotom“.

Tramp se obavezao da će raditi na povratku nestalih u svoje porodice, pojačavajući pritisak na lidera Severne Koreje Kim Džong Una podizanjem ovih tragičnih priča o gubitku na međunarodnoj sceni u nadi da će pritisnuti Pjongjang da završi svoje provokativno ponašanje prema američkim saveznicima u regionu.

„Upravo smo čuli veoma tužne priče o članovima porodica ćerke, žene, braća, ujaci, očevi – to su vrlo, vrlo tužne priče koje smo čuli „, rekao je Trump.

Tramp i prva dama Melanija stajali vrlo blizu skoro dvadesetak rođaka, od kojih su neki držali fotografije nestalih.

Severna Koreja je priznala da je uhapsila 13 Japanaca 1970-ih i 1980-ih, ali tvrdi da su svi umrli ili su pušteni. Međutim u Japanu, gde su ožalošćeni rođaci otetih postali srceparajući simbol za američke porodice ratnih zarobljenika (POV), vlada insistira na tome da ima još mnogo otetih i da su neki i dalje živi.

Trampove izjave o Kim-u su bile vrlo oštre omalovažavajući ga kao „“Malog raketaša“, ali je sugerisao i da bi „ogroman signal“ bio ako Severna Koreja vrati zarobljenike, piše AP o poseti američkog predesnika Trampa Japanu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Tramp: Severna Koreja pretnja civilizovanom svetu”

  1. Hm,hmm..cudna,neka izjava Krampa, i to u momentu,kada je Sevrna Koreja,preduzela ostre mere,za borbu " protiv,medjunarodnog imperijalistickog terorizma Krampa", koji,upravo trazi od planete,da se obracuna sa terorizmom.

  2. Hm,hmmm…onako,ukratko,ne bas u temi, Staljin je,u Drugom sv ratu,poslao 1.000.000 vojnika,Crvene armije,da isteraju,1300.000, Japanskih vojnika..iz Kine,sa jezivim tragovima zlocina,koje su pocinili Japanci

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.