Tramp traži alternativna rešenja za izgradnju zida 1Foto FoNet AP

On je posetio granicu u Teksasu na 20. dan blokade vlade da bi dobio podršku javnosti za finansiranje svog davno obećanog zida, pošto su pregovori o tome sa demokratama propali.

Kada je iz Bele kuće kretao za Mekalen u Teksasu, Tramp je novinarima rekao da bi voleo da sarađuje sa Kongresom na okončanju blokade vlade, koja je i stupila na snagu zbog njegovog insistiranja na finansiranju izgradnje zida, ali je i upozorio da će upotrebiti svoju vlast da proglasi vanredno stanje kako bi „zaobišao“ Kongres ukoliko ne bude postignut dogovor. „Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje na nacionalnom nivou“, izjavio je Tramp, protivrečeći stručnjacima iz oblasti prava koji dovode u pitanje pravo predsednika da preduzme takav korak u ovom slučaju.

„Nisam to još učinio, ali mogu. Ako se stvari ne srede, to ću verovatno i učiniti. Rekao bih čak definitivno“, naglasio je Tramp. Tokom obilaska granice, on je održao sastanak sa zvaničnicima, pripadnicima pograničnih snaga bezbednosti i građanima, uključujući i rančere, na kojem se razgovaralo o bezbednosti. Ponovio je da će zid na granici doprineti smanjenju stope kriminala.

Trampovo uporno odbijanje da se okonča blokada vlade ukoliko demokrate u Predstavničkom domu Kongresa ne odobre 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida znači da oko 800.000 državnih službenika ne dolazi na posao ili radi bez plate. Juče je udruženje koje predstavlja hiljade agenata Federalnog istražnog biroa (FBI) upozorilo da blokada vlade može da dovede do zastoja u radu njihovih laboratorija, do nedostatka novca neophodnog za istrage, kao i da oteža regrutovanje novih i zadržavanje starih agenata.

Juče je bio prvi dan u kojem gotovo 13.000 specijalnih agenata nije dobilo platu, a oko 5.000 agenata, analitičara i ostalog osoblja je poslato na neplaćeno odsustvo. „Ovde se ne radi o posebnoj politici za specijalne agente. Jer kada su oni u pitanju, finansijska sigurnost znači nacionalnu bezbednost“, naglasio je predsednik udruženja Tom O’Konor.

Ako se blokada nastavi i tokom vikenda, to će biti najduža obustava rada vlade u istoriji SAD. S obzirom na to da je Tramp obećao da će vlada biti pod blokadom ako treba i mesecima ili čak godinama ukoliko ne dobije svoj zid, izgleda da se ne nazire skori kraj krize.

Zakon o vanrednim situacijama iz 1976. daje predsedniku mogućnost da unilateralno proglasi vanredno stanje na nacionalnom nivou u slučaju krize, ali takav potez bi u ovom slučaju odmah bio doveden u pitanje na sudovima. Bez obzira na to, Bela kuća je, kako navodi Vašington post, počela sa radom na pripremama saopštenja koje bi Tramp trebalo da objavi. Osim toga, Trampova administracija navodno istražuje mogućnost da se neiskorišćen novac iz budžeta za Vojni korpus inženjera, saveznu agenciju u okviru ministarstva odbrane, preusmeri i upotrebi za izgradnju zida.