Vuković: Uspomena na panonskog mornara živeće večno 1Foto PG Biro

U Podgorici je večeras svečano otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

Simbolično, kao u Balaševićevoj pesmi „Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah“ gradonačelnik Podorice Ivan Vuković i direktorka gradskog preduzeća Zelenilo Daca Popović, na njegov rođendan posadili su orah i predali građanima na upotrebu još jedan novi park, saopšteno je iz opštine podgorica

Gradonačelnik dr Ivan Vuković kazao je da je Podgorica odlučila da se panonskom mornaru oduži na ovaj način i ovekovječi uspomenu na njega.

“Kada smo 19. februara ove godine čuli vijest o preranom odlasku Djorđa Balaševića, Podgoricom, kao i čitavom bivšom Jugoslavijom zavladala je tuga. Svi smo imali osjećaj da smo izgubili nekog svog, nekog najbližeg. Nismo pronalazili riječi da opišemo taj osjećaj tuge. Stoga smo osjećajući potrebu, zbog svega onoga što nam je dao i nama nešto mlađima ali i onim starijima, odlučili da se panonskom mornaru odužimo, ne riječima nego djelom. Bilo je tu raznih ideja. Progovorila je Podgorica, progovorila je Crna Gora. Na stotine ljudi je pisalo, sugerisalo da to bude park, jer parkovi traju duže a uspomena na Đorđa Balaševića treba da traje vječno“, naglasio je Vuković i izrazio uvjerenje će ovo biti mjesto na kojem će se slaviti ljubav, sloboda, život, baš onako kako je Balašević pjevao i baš onako kako nas je nadahnjivao. 

Tematski park posvećen poznatom novosadnskom kantautoru Đorđu Balaševiću u Podgorici se prostire na 7.000m2. U parku je, simbolično, posađeno 68 sadnica drveća, svaka sadnica simboliše po jednu godinu života Đorđa Balaševića, a sve posađene vrste opjevane su u njegovim pjesmama (kesten, dud, badem, dunja, lipa, čempres), dok se aleja bagrema već nalazila na ovom prostoru. 

Takođe, posađeno je i više od 80 sadnica žbunja, perena, ruža, ruzmarina, a trava je posijana na svim slobodnim površinama (5.600m2), dok je kompletna parkovska površina pokrivena sistemom za navodnjavanje koji će se snadbijevati vodom iz bunara.

U parku su izgrađene šetne staze od rizle, tri betonska platoa, ugrađeno je 19 parkovskih klupa i 9 korpi za otpatke, kao i 4 ljuljaške za odrasle i 3 njihalice za djecu. U parku je duž šetnih staza postavljeno 11 tabli sa stihovima najpoznatijih Balaševićevih pesama. Park je u cjelosti i osvijetljen, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 100.000 eura.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Vuković: Uspomena na panonskog mornara živeće večno”

  1. Nije jasno da li su nacrtali znak U na celo misleci da je preterano voleo Hrvate ili zbog cirilicnog potpisa , strogo kazniti pocinioca naravno ako ga uhvtaite i to prvenstveno ogromnom novcanom kaznom , ako vec sada ne postoji zakon po tom pitanju odmah ga uvesti i to kao takvog da ko skrnavi spomenik, i bilo sta drugo sto podpada pod to, navesti sta sve podpada pod spomenik kazna novcana je tolika a zatvorska tolika . Tako da po tom pitanju nema kome sta da se ostavlja na slobodnu volju sudija da taj posao rade ne razmilsjajuci sta i koliko.
    Sve pohvale onoj osobi koja je napravila ovako lep mural posvecen Djoletu u Novom Sadu , moze nekom smetati nekome ne smetati ali kazna za ovo krivicno delo mora postojati .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.