aleksandar šapićfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Gotovo sve opozicione stranke koje imaju odbornike u Skupštini Beograda zatražile su u saopštenjima ostavku gradonačelnika Aleksandra Šapića, nakon što je Balkanska istraživačka mreža objavila snimak, o pregovorima za raskid ugovora sa firmom Kentkart koja je vršila naplatu usluga javnog prevoza.

Odbornik Pokreta slobodnih građana (PSG) Vladimir Pajić ocenio je da je, nakon što se pojavio snimak u kome se jasno čuje da šef kabineta gradonačelnika preti i nudi direktnu pogodbu predstavnicima KentKarta, jasno da vlast više nema legitimitet i da je jedini način da se iz krize izađe raspisivanje novih izbora.

Pajić je, u pisanoj izjavi, konstatovao da je snimak samo potvrda kako Srpska napredna stranka upravlja i Beogradom, ali i svim drugim opštinama, pa i državom u celini – pretnjama, ucenama i direktnim koruptivnim dilovima sa onima koji na kraju nemaju drugog izbora nego da pristanu.

Beogradski odbor Novog DSS zatražio je danas od nadležnih organa da primene zakon i procesuiraju najpre Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika Aleksanda Šapića, zbog skandaloznog snimka koji je objavio BIRN, na kojima se kompaniji Kenkart nude namešteni tenderi u zamenu za to da pristane na sporazumni raskid dosadašnjeg ugovora.

Ta stranka je takođe postavila pitanje da li je Milanović samostalno delovao ili je ovu kriminalnu ponudu dao po nalogu pretpostavljenog, gradonačelnika Šapića.

„Ovakve korupcionaške radnje, koje su ogledalo bezobzirnosti i bahatosti vlasti, nalažu da nadležni organi odmah reaguju i ispitaju sve aktere ovog događaja i odmah procesuiraju“, ističe Novi DSS.

U saopštenju se dodaje da su Beogradu zbog niza problema u funkcionisanju grada potrebni vanredni izbori, ali i da svi koji se bave korupcijom odgovaraju.

Opozicija traži ostavku gradonačelnika Šapića zbog snimka koji je objavio BIRN 1
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović pozvao je danas gradonačelnika Aleksandra Šapića i šefa njegovog kabineta Nenada Milanovića da bez odlaganja podnesu ostavke, jer su objavljeni snimci na kojima se jasno čuje da Milanović nudi „nameštanje tendera“ turskoj kompaniji Kentkart.

Pozivam tužilaštvo da ispita sve okolnosti sastanka održanog 9. marta na kojem su učestvovali predstavnici gradskog rukovodstva i Kentkarta, rekao je Pavlović, prenosi Narodna stranka.

Milanović je, kako je objavio BIRN, na sastancima održanim u Skupštini Beograda nudio predstavnicima Kentkarta da će im „namestiti tender“ za novi posao, održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu, ako pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine, ukazao je Pavlović.

On je podsetio da je na sednici gradskog parlamenta, održanoj 21. februara, rekao da je „životno, poslovno i logično neprihvatljivo da Kentkart prihvati da sporazumno raskine ugovor o kontroli i naplati karata bez nadoknade štete ili kompenzacije u nekom drugom poslu“.

Odluka o raskidu poslovne saradnje sa Kentkartom doneta je isključivo na štetu Beograđana, a Šapić i Milanović spremni su na izvršenje krivičnog dela i nanošenje štete Beograđanima samo zarad sopstvenog političkog preživljavanja, ocenio je Pavlović.

Predstavnik stranke Zajedno Đorđe Miketić ocenio je danas da je neophodno što pre raspisati izbore u Beogradu, zbog dešavanja sa javnim prevozom i firmom Kentkart.

Miketić je u saopštenju naveo da je „Šapić odgovoran za ugovor sa Kentkartom“, te ocenio da bi „sada da se izvuče nuđenjem „koruptivnih dilova ispod stola i sve dublje propada“.

Zapitao je i zašto se Šapić „tek sada“ setio da je ugovor grada sa Kentkartom izuzetno štetan i „nasilnim raskidanjem“ ugovora dovodi do situacije da će svi plaćati penale tog raskida.

„Jednostavan je odgovor, njemu treba par populističkih mera na kratak rok kao što su pojeftinjenje karte i besplatan prevoz za školarce, novo zapošljavanje partijskih kadrova…jer ga jedino zanimaju skorašnji izbori u Beogradu“, kazao je Miketić.

Prema njegovim rečima, Šapića šteta koju čini gradu i građanima ne zanima, jer dok penali budu stigli na naplatu, neće biti na mestu gradonačelnika.

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da tužilaštvo pokrene postupak, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnese ostavku i uputi izvinjenje građanima, jer je kako su naveli, njegov šef kabineta nudio nameštanje tendera kompaniji Kentkart.

„Jasno je da šef kabineta nije na svoju ruku vodio pregovore i nudio Kenkartu drugi posao kao kompenzaciju, suprotno zakonu o javnm nabavkama – to je mogao samo uz saglasnost, ili po nalogu Šapića“, kazala je Popović i dodala da se „u svakom pristojnoj zemlji posle ovakvog skandala momentalno podnosi ostavka na javnu finkciju“.

Ona je ocenila i da to znači kraj političke karijere i krivičnu odgovornost, te da bi svi odgovorni „nakon ovakvih javno obelodanjenih dokaza bili na dnevnom redu odmah ujutru za samostalne i nezavisne istražne organe“.

SSP je pozvao i poverenicu Srpske napredne stranke (SNS) za Beograd Anu Brnabić da se izjasni da li je za SNS prihvatiljivo da se iz kabineta gradonačelnika nudi „nameštanje“ tendera.

Pokret Ne davimo Beograd zatražio je danas da gradonačalnik Beograda Aleksandar Šapić odmah podnese ostavku ili bude smenjen, zbog „nuđenja nameštanja tendera“ kompaniji Kentkart.

Taj pokret koji prerasta u Zeleno levi front, u saopštenju je naveo da su „Šapić i najbliži saradnici uhvaćeni na delu i snimljeni dok su nudili nameštanje tendera kompaniji Kentkart“.

Šef odborničke grupe u gradskoj skupštii Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović je kazao da „Beograd nije zaslužio da ga vode korumpirani nasilnici“ koji krše zakon „bukvalno na svakom koraku“.

Kazao je u saopštenju da je „Šapić plagirao doktorat“, te ga optužio da je „nelegalno ozakonio objekat na Bežanijskoj kosi, sakrivao imovinu u Trstu“ i „nasilno i nelegalno“ pokušao da probije Savski nasip.

„Šapić mora odgovarati za kršenja zakona i mora odmah biti smenjen sa mesta gradonačelnika“, izjavio je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari