Advokat Jovica Todorović o vezama Šarića i Stefanovića: Da je policija podnela krivičnu prijavu protiv Eda i Markusa, istraga bi morala biti vođena i ka "Oskaru" 1Foto: Screesnhot

Da je policija podnela krivičnu prijavu i protiv Eda i Markusa, istraga bi morala biti vođena i ka Oskaru, jer iz komunikacija koje objavljuje KRIK proizilazi da je Oskar lice koje zapravo o svemu odlučuje, pa i o tome da li će i u kojoj meri država pomoći organizovanoj kriminalnoj grupi, ističe advokat Jovica Todorović za Danas povodom juče objavljenog istraživanja redakcije KRIK.

Da su Stefanović i Parezanović osumnjičeni, u sledećoj fazi, dakle u tužilačkoj istrazi, pojašnjava advokat, moralo bi se istraživati i ko je Oskar, jer njihove radnje koje se opisuju u objavljenim porukama su usmerene u najbitnijem ka tom licu.

„Zapravo, ako je tačno ono što se u porukama navodi, a to je da Oskar odlučuje, onda je Oskar odlučio i o tome da njih dvojica ne budu obuhvaćeni krivičnom prijavom da bi sprečio da istraga ide ka njemu“, ističe advokat.

On navodi i da su onda istraga, pa i suđenje „farsa kojom upravlja taj neznani Oskar“.

„Najvažnija odlika organizovanog kriminala je penetracija u državne strukture. Delotvornih rezultata u suzbijanju organizovanog kriminala ne može biti ako se vode ograničene istrage“, ocenjuje naš sagovornik.

Ipak, kako navodi, u otkrivanju krivičnih dela organizovanog kriminala neophodna je komunikacija policijskih operativaca sa ljudima iz kriminalnog miljea.

„Ta komunikacija je uređena propisima, a na sudu je da utvrdi da li su operativci prekršili pravila i tako postali deo organizovanog kriminala što im se stavlja na teret. Međutim, ako se ne istraži i političko pokroviteljstvo eventualne kriminalne aktivnosti policijskih operativaca, opet se ništa neće postići, jer će politički moćnici samo zameniti operativce na terenu, a sprega između političke moći i kriminala neće biti prekinuta ako postoji, a izgleda da postoji“, zaključuje Todorović.

Podsećamo, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je juče da je „srpska policija identifikovala dva moćna predstavnika države koji su pomagali narko-bosu Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića“, ali da ih tužilac za organizovani kriminal nije procesuirao.

Prema policijskom dokumentu iz predmeta Šarić, na koji se poziva KRIK, „Stefanović je Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari