Odbor za bezbednost Senata Sjedinjenih Američkih Država objavio je juče 13 snimaka napada hemijskim oružjem u Siriji, za koji se tvrdi da ga je počinio režim Bašara al Asada. Na snimcima napada u predgrađu Damaska 21. avgusta, u kom je prema navodima američkih vlasti poginulo oko 1.500 ljudi, vide se muškarci i deca sa simptomima trovanja nervnim gasom, kao što su grčevi i povraćanje.

Snimci su, prenela je agencija Beta, pokazani članovima Odbora na sastanku sa predsednikom Sjedinjenih Država Barakom Obamom, koji pokušava do osigura podršku narodnih poslanika za svoj predlog za intervenciju u Siriji. U kabinetu predsednika SAD senatorima je rečeno da su obaveštajne službe potvrdile autentičnost video zapisa.

Na njima se, međutim, ne vidi ko je počinilac napada, za koji sirijski režim optužuje pobunjenike. Kako je prenela TV mreža Si-En-En (CNN), članovi Odbora za bezbednost najavili su da će snimci danas biti pokazani svim članovima Kongresa. Američki državni sekretar Džon Keri, ministar odbrane čak Hejgel i Obamina savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs će tom prilikom pokušati da ubede poslanike u neophodnost vojne intervencije u Siriji.

Državni sekretar Keri izjavio je juče u Parizu da se sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige složio da je sirijski predsednik Asad „prešao globalnu crvenu liniju“, pošto je navodno upotrebio hemijsko oružje, izvestio je Bi-Bi-Si. Keri je posle boravka na Bliskom istoku otputovao u Pariz kako bi pokušao da pridobije neodlučne lidere zemalja Evropske unije da se opredele za intervenciju protiv Sirije, navodi britanski javni servis.

Arapske države takođe su podeljene kada je reč o mogućem napadu. Saudijska Arabija i Katar, na primer, podržavaju vojnu akciju, dok su susedi Sirije poput Jordana i Libana suzdržaniji, posebno zbog mogućnosti da bi napad mogao da podstakne rasplamsavanje sukoba u regionu.

„Jasno je da ćemo, ukoliko ne preduzmemo ništa, Hezbolahu, Iranu i Asadu preneti poruku da nikog nije briga ako neko prekrši standard star 100 godina“, rekao je Keri misleći na upotrebu hemijskog oružja.

Iako se vatreno zalaže za intervenciju, Keri je istovremeno izjavio da će „građanski rat u Siriji zahtevati političko rešenje“. „Ponovili smo i ja stalno ponavljam i ustajem i govorim o tome – nema vojnog rešenja“, rekao je Keri.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja ponovo se juče usprotivio ratu u Siriji i osudio „trgovinske ratove“ čiji je cilj prodaja oružja. On je vernike okupljene na Trgu svetog Petra tokom redovne nedeljne molitve Angelus pozvao da „pobede zlo“. „To između ostalog znači reći ne bratoubilačkoj mržnji i lažima kojima se ona služi. To znači reći ne svim oblicima nasilja i ilegalnoj trgovini oružjem“, rekao je papa Franja.

Govoreći o konfliktu u Siriji, on je osudio „trgovinski rat“ čiji je cilj prodaja oružja, prenela je Beta. Poglavar Rimokatoličke crkve je zahvalio hrišćanima i pripadnicima drugih vera koji su juče na Trgu svetog Petra učestvovali u molitvenom bdenju za Siriju. Bdenje je organizovano na poziv pape Franje, trajalo je četiri sata, a u njemu je učestvovalo oko 70.000 ljudi, među kojima je bilo pripadnika različitih vera. To je bio najveći skup do sada protiv vojne intervencije u Siriji.

Papa Franja je vernike juče pozvao da se mole i za okončanje konflikta u Libanu, Egiptu i Iraku, kao i za palestinsko-izraelski mirovni proces. Vatikan se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji i ocenjuje da ona može da dovede do regionalnog rata. Papa Franja je minule nedelje svetskim zvaničnicima na samitu G20 u Sankt Peterburgu poslao pismo u kojem ih je pozvao da odustanu od upotrebe vojne sile u Siriji.

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i njen podmladak Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) održali su juče u Beogradu protest protiv moguće intervencije Zapada protiv Sirije.

Obami postavili zamku, smatra Iran

Bagdad – Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif kritikovao je juče SAD zbog zagovaranja bombardovanja Sirije mimo saglasnosti UN, ocenivši da je takva upotreba sile nezakonita. Zarif, koji je juče boravio u poseti Iraku, podvukao je da se i Iran i Irak protive eventualnoj vojnoj operaciji u Siriji. Poseta Iraku je, inače, prva Zarifova zvanična poseta nekoj državi od kako je u avgustu preuzeo funkciju šefa iranske diplomatije. Zarif je poručio da „oni koji započnu rat neće moći da kontrolišu njegov tok“. „Američki predsednik je upao u zamku koju su postavili drugi… protiv njegovih ličnih uverenja. Nadamo se da će uspeti da izađe iz te zamke“, rekao je Zarif.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari