Ana Ivanović, nekada najbolja teniserka sveta, odlučila je da se oprosti od tenisa na kraju godine u kojoj je imala više poraza nego pobeda, propuštajući poslednji deo sezone zbog povreda.

Iako se već neko vreme nagađa da srpska teniserka planira da stavi tačku na profesionalnu karijeru, ona sama u nekoliko navrata demantovala je takve spekulacije. U međuvremenu promenila je mišljenje, i kaže da odluka nije donesena preko noći.

– Pokušala sam da pratim svoje srce jer je to za mene uvek najbolji put. Počela sam da igram tenis jer sam zavolela taj sport. I dalje ga volim, ali je vreme da krenem dalje iz različitih razloga – kazala je Ana za WTA sajt.

Dvadesetdevetogodišnja teniserka iz Beograda zablistala je na svetskoj sceni 2008. godine osvajajući Rolan Garos, nakon čega je i došla do prvog mesta na WTA listi, gde je ostala 12 nedelja. Posle spektakularnog uspeha usledili su neočekivani, rani, porazi od slabijih rivalki. Nekonstantnost i povrede obeležili su naredne godine, da bi tokom 2014. godine, sa timom u kome su bili Nemanja Kontić i Zlatko Novaković, uspela da se vrati među pet najboljih. Prošle sezone plasirala se prvi put u polufinale grend slema u poslednjih sedam godina, kada je na Rolan Garosu pobedila Elinu Svitolinu.

– Oduvek, čak i kao devojčica u školi, bila sam perfekcionista. Sve je moralo da bude urađeno kako treba. I znate šta? Kada vam je teško i kada shvatite da ne možete biti savršeni uvek, teško je da to prihvatite – kazala je Ana prošle godine.

Srpska teniserka često je govorila kako nije uspela da izađe na kraj sa ranim uspehom i da zbog pritiska koji ju je okruživao nije ostvarila sav svoj potencijal.

U karijeri je osvojila 15 WTA titula, igrala tri grend slem finala, nastupala za Fed kup tim. Godinama zaredom, nezavisno od postignutih rezultata, nalazi se među najplaćenijim sportistkinjama. Časopis Tajm piše da je tokom 2016. zaradila 8,3 miliona dolara, od čega je najveći deo, 6,5 miliona, došao od sponzorskih ugovora.

Ana Ivanović planira da u narednim godinama bude „ambasadorka sporta i zdravog života“, „istraživaće prilike u biznisu, modnoj industriji“, i posvetiće se UNICEF-u čiji je ambasador. Iza sebe ostavlja 2016, u kojoj se oprostila od tenisa i udala za nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari