aleksandar vučićfoto FoNet Milica Vučković

Predstavnici vlasti, za razliku od nekih ranijih godina, početkom 2023. godine nisu mogli da se hvale brojem turista koji su posetili Beograd tokom praznika. To, međutim, ne znači da glavni grad Srbije i ove godine nije bio željena destinacija, već samo da se struktura posetilaca promenila.

Govoreći nedavno za televiziju Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su obaveštajni podaci potvrdili da je “Beograd za Novu godinu bio kao Kazablanka” te da nije bilo “špijuna koji nisu okupirali naše hotele”.

„To nikad tako nije bilo, rekord smo postigli, takav broj špijuna od 20. decembra do 5. januara u Beogradu nije zabeležen od Drugog svetskog rata. Očigledno je da su mnogi spremali svašta, ali dobro. Znate, strane službe rade svoj posao, tako su nas uništili sa litijumom, ja sam jedini koji o tome smem da govorim. Direktno su nas strane službe uništile“, rekao je Vučić.

Vučić nije ponudio više detalja o špijunima koji su okupirali beogradske hotele, niti je naveo šta su nadležni državni organi preduzeli tim povodom.

A bez tih informacija Momir Stojanović, nekadašnji načelnik Vojno-bezbednosne agencije, izjavu predsednika Srbije svodi na političku propagandu.

– Kako ste vi utvrdili da su oni strani špijuni? Da bi se tvrdilo tako nešto neophodno je da nadležni državni organi imaju pouzdane podatke da se određena lica bave prikupljanjem podataka koji predstavljaju vojnu, službenu ili državnu tajnu, kao i da te podatke prenose obaveštajnim službama zemalja za koje rade. Ukoliko naši organi raspolažu tim podacima, nameće se pitanje – zbog čega ih onda nisu uhapsili i optužili za krivično delo špijunaže, kaže Stojanović.

On dodaje da se obaveštajna aktivnost permanentno sprovodi prema svim zemljama i da tu Srbija nije nikakav izuzetak.

– Ono što jeste izuzetak je što teško da može da se čuje predsednik jedne zemlje koji se žali zbog broja obaveštajaca. To je poruka za političku upotrebu sa ciljem da se dobija naklonost naroda za politiku koju vodi. Kod Aleksandra Vučića je bitan rejting i svaka poruka je sračunata s tim, kaže Stojanović.

S druge strane, Zoran Dragišić profesor Fakulteta bezbednosti i narodni poslanik na listi Srpske napredne stranke navodi da prisustvo stranih obaveštajaca treba da se posmatra u kontekstu sukoba u Ukrajini i namera Rusije da na Zapadnom Balkanu otvori novi front u Evropi.

Kako naglašava, to je razlog zbog kojeg je povećano prisustvo ruskih obaveštajaca, ali i obaveštajaca zapadnih zemalja koji bi u tome da ih osujete.

– Naše obaveštajne službe nastoje da otkriju mreže ruskih agenata koje su aktivne u Srbiji i koji pokušavaju da podgreju sukobe u regionu. Najveću opasnost u tom smislu predstavljaju agenti uticaja, ljudi koji predstavljaju nešto u politici, medijima, privredi ili obrazovanju i koji imaju uticaj na šire javno mnenje, navodi Dragišić.

On naglašava da pored kontraobaveštajnih, Srbija treba da preduzme i niz političkih i diplomatskih koraka koji treba da posluže kao odbrana od ruskog uticaja.

– Mislim da moramo da povučemo neke drastičnije političke poteze kako bismo poslali jasniju poruku da smo spremni da zaštitimo svoj suverenitet i da nećemo dozvoliti nikome da Srbiju zloupotrebljava, kaže Dragišić.

Predsedniku Srbije, uzgred rečeno, nije strano da u svojim izjavama za različite stvari optužuje pripadnike obaveštajnih službi.

Tako je, primera radi, u aprilu prošle godine naglasio da su lažne dojave o postavljenim bombama dolazile od pripadnika dve obaveštajne službe, jedne iz Ukrajine i druge sa teritorije jedne zemlje Evropske unije.

U maju iste godine je implicirao da su dva državljanina Poljske uhapšena dok su fotografisala fabriku namenske industrije Sloboda iz Čačka pripadnici obaveštajnih službi.

„Da li su oni slikari i fotografi, mada ne znam kakva je to slika unutrašnjost ‘Slobode’. Interesantna je to priča. I to baš fabrika ‘Sloboda’. Tačno bih pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je ‘Sloboda’. One koje proizvode punjenja, mine i granate, jer se to sad troši u enormnim količinama svuda“, rekao je Vučić.

U avgustu iste godine je optužio inostrane obaveštajne službe da su odgovorne za to što je država odustala od projekta Jadar.

„Mi smo jedini narod kog su strane službe uspele toliko da rasture u param-parčad, da svojim lažima preko svih medija i društvenih mreža, uništimo nešto što je moglo da bude kvantni skok za Srbiju“, rekao je Vučić.

U novembru 2019. godine objavljene su fotografije pripadnika Ruske vojnoobaveštajne službe (GRU) Georgija Klebana kako penzionisanom pripadniku Vojske Srbije dostavlja plastičnu kesu nepoznate sadržine. Povodom tih snimaka Vučić je izjavio da je VBA u više navrata dokumentovala kontakte Georgija Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije.

„Imamo i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti, sa kojima imamo završeno dokumentovanje sa devet drugih lica – pripadnika naših oružanih snaga“, rekao je Vučić.

Pravni epilog ove, ali ni ostalih afera nije poznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari