U prvom krugu izbora za predsednika Srbije u opštinama Bujanovac i Preševo izlaznost je bila znatno manja nego u ostatku republike. Od 36.351 birača, u Bujanovcu je glasalo 11.397 (31,35 procenata). U najvećem albanskom selu Veliki Trnovac glasalo je samo petoro, Lučanu 25, Samoljici 20, a u ova četiri sela registrovano je ukupno oko 10.

U prvom krugu izbora za predsednika Srbije u opštinama Bujanovac i Preševo izlaznost je bila znatno manja nego u ostatku republike. Od 36.351 birača, u Bujanovcu je glasalo 11.397 (31,35 procenata). U najvećem albanskom selu Veliki Trnovac glasalo je samo petoro, Lučanu 25, Samoljici 20, a u ova četiri sela registrovano je ukupno oko 10.000 birača. U opštini Preševo od 30.998 birača glasao je 2.341, što je 7,32 odsto. U selima Cerevajka i Kurbalija na biračka mesta nije izašao nijedan građanin. Bilo je uočljivo da su predstavnici albanskih političkih partija u biračkim odborima bili angažovani kao predstavnici predsedničkog kandidata Mađarske koalicije Ištvana Pastora. Na biralištima su se pojavili i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi i njegov stranački kolega, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.
– Mi nismo pozivali na bojkot, ali nismo bili ni aktivno uključeni u animiranje naših birača. I u ovoj kampanji izostala je kod svih predsedničkih kandidata jasna poruka za ovaj region i albansku nacionalnu zajednicu, a svi znaju s kakvim se problemima suočavamo – objašnjava za Danas Riza Halimi, koji je i jedini poslanik u Skupštini Srbije iz redova albanskih stranaka. Njegova je procena da „samo jasna opredeljenost predsedničkih kandidata prema ovom području, a u svetlu rešavanja statusa Kosova, može da izvede Albance na glasanje“. Halimi je na stanovištu da bi „pobeda demokratskog kandidata bila značajna“, ali on u ovom trenutku nije želeo da daje procene o izlaznosti u drugom krugu.
Sličan stav ima i funkcioner Halimijeve PDD Šaip Kamberi, koji slabu izlaznost povezuje sa činjenicom da „nijedan predsednički kandidat nije boravio u opštinama Bujanovac i Preševo“, ako se izuzme to što je tamo nakratko bio Tomislav Nikolić, dok je Boris Tadić obišao pripadnike državnih snaga bezbednosti. Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić u Bujanovcu je imao sastanak samo s predstavnicima romske zajednice.
– U naše dve opštine ima preko 67.000 birača, od čega je najviše Albanaca. To neko mora ozbiljno da shvati ukoliko traži političku podršku – naglašava Kamberi. Prema njegovom mišljenju kratak je period za ozbiljniju mobilizaciju biračkog tela Albanaca, ali bilo bi značajno da Srbija dobije demokratskog predsednika.
I druge albanske partije na jugu Srbije, njih ukupno osam, bile su sasvim po strani u prvom krugu glasanja za predsednika Srbije. Tomislav Nikolić je u Bujanovcu dobio 55,57 odsto glasova, dok je Boris Tadić osvojio 26,63 procenta. U Preševu za predsedničkog kandidata SRS glasalo je 46,05 odsto građana, a za kandidata DS 18,11 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari