Građani Požege i Kosjerića odlučni da spreče istraživanja litijuma 1Foto: Privatna arhiva

Revoltirani izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da neće biti obustavljen projekat Rio Tinta u dolini Jadra, oko 150 građana je blokiralo danas put od Požege do Kosjerića, u mestu Pesak.

Neki od učesnika protesta su rekli za Danas da su ih, pre nego što su svojim automobilima stigli u Pesak, pripadnici saobraćajne policije  zaustavljali i legitimisali u mestu Otanj, u blizini Požege.

Učesnici protesta, koji je počeo u 13 časova i završio se tri sata kasnije, bili su građani Požege i Kosjerića, kao i meštani Dobrinje i okolnih sela u kojima je, uz dozvole države, takođe planirao istraživanja rude litijuma.

Demonstranti, koji su zahtevali da se hitno obustave svi projekti istraživanja litijuma u Srbiji, nosili su transparetnte „Narod neće rudnik i istraživanja“, „Ne rudniku, da životu“, „Vaša budućnost ili sadašnjost“ i druge.

Vijorile su se srpska zastava i zastave sa likom kneza Miloša Obrenovića, koji je rođen u Dobrinji, kod Požege.

Tokom blokade nije bilo uniformisanih policajaca.

Građani Požege i Kosjerića odlučni da spreče istraživanja litijuma 2Blokada puta/Foto:Privatna arhiva

Protest je protekao mirno, uz sporadične rasprave sa vozačima automobila u koloni. Neki od nezadovoljnoh vozača su pokušali vozilima da mimoiđu blokadu, tako što su s puta skretali u njive pa su se zaglavili, ali su im pomogli meštani i traktorima ih izvukli ih iz blata.

Nikola Maslać, učesnik današnje i ranijih blokada, advokat i aktivista udruženja građana Inicijativa za Požegu, rekao je za Danas da su građani Požege i Kosjerića na protestu „izrazili bunt izjavom predsednika države Aleksandra Vučića da se neće obustaviti projekat Rio Tinta u dolini Jadra“.

Građani Požege i Kosjerića odlučni da spreče istraživanja litijuma 3
Nikola Maslać, Inicijativa za Požegu/Foto Privatna arhiva

„Zahtevamo da se obustavi ne samo projekat u Jadru, već i ostali projekti svih rudarskih kompanija u Srbiji, kao i istraživanja litijuma koje  planira kompanija Balkan Mining and Minerals LTD u Dobrinji i još nekoliko sela u okolini Požege i Kosjerića“, kazao je za Danas Maslać.

On je ocenio da će država „najverovatnije, do izbora zastati sa projektima tih kompanija u Srbiji, zbog rejtinga Aleksanda Vučića i SNS“.

„U svakom slučaju, moj utisak je da su građani odlučni u tome da nastave proteste do potpune obustave štetnih projekta stranih rudarskih kompanija“, poručio je Nikola Maslać.

Nova blokada istog puta je najavljena za iduću subotu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari