Brojčana ocena iz drugog stranog jezika 1Foto: Stefana Savić

Drugi strani jezik u petom razredu će se i dalje ocenjivati brojčano, potvrdio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je rekao da će vrlo brzo doneti uputstvo kojim će to biti definisano, a biće uneto i u predstojeće izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

S druge strane, u Društvu za strane jezike kažu za naš list da nikakvu informaciju nisu dobili iz Ministarstva, ali da im se javljao veliki broj nastavnika koji su od direktora škola dobili informacije da će u petom razredu biti opisno ocenjivanje drugog stranog jezika. Direktori se pozivaju na odredbe važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, usvojenog u oktobru 2017, koji je promenio status drugog stranog jezika u izborni program, za koji je predviđeno da se ocenjuje opisno.

Kako nam je objašnjeno u Ministarstvu prosvete, ideja je bila da se umesto numeričkih uvede opisna ocena ili validiranje znanja po nivoima, onako kako to rade škole stranih jezika.

– Nijednog trenutka nije bila namera da se ukine drugi strani jezik, a to je bila najveća bojazan nastavnika ukoliko se taj predmet ocenjuje opisno. Očigledno je da škole nisu spremne za ovu novinu – kažu u Ministarstvu.

I sam ministar potvrđuje ovaj zaključak i najavljuje da će se vratiti dosadašnja praksa da ocena iz drugog stranog jezika bude brojčana i utiče na opšti uspeh učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari