Premijerno izvođenje komada „Odumiranje međeda”, po tekstu Branka Ćopića, u adaptaciji Olge Dimitrijević i u režiji Nemanje Rankovića, najavljeno je za sredu, 25.februara u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Užicu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Dramski prvenac kojim je kritikovao tadašnje društvo, Ćopić je napisao 1958. godine, ali je zbog političkih problema komad izveden tek 1966. godine i to u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu. Čopićev tekst je satirični osvrt na korupciju i naš mentalitet, koji opstaju i pored svih proklamovanih ciljeva o uređenom društvu, što ga čini aktuelnim i u našem vremenu.

Zoran Stamatović, direktor užičkog pozorišta, objasnio je da je želja tog teatra bila da postavi komediju domaćeg pisca i da, pored skromnih sredstava, obeleži sto godina od rođenja Branka Ćopića (1915-1984).

Reditelj Nemanja Ranković je objasnio da je u pitanju komad o tome na koji način naš koruptivni sistem i mentalitetski sklop opstaju i danas, bez obzira na sve promene oko nas. – Naše aktuelnosti, ma koliko izgledale kao nove, one su zapravo stare i samo menjaju oblike. Tu je i naš mentalitetski problem, jer bez obzira na to koliko kukamo na korupciji kao neprihvatljivu kategoriju, svesno ili nesvesno stalno je podstičemo – kazao je Ranković, istakavši za Ćopića da je bio idealista koji je tragično okončao.

Podsetivši na to da je Ćopić jedan od pisaca koji je obeležio brojna detinjstva naših ljudi, te da su njegova dela izvođena u pozorištima i bila ekranizovana, dramaturškinja Olga Dimitrijević je istakla da je manje poznato to da je Ćopić pisao i drame.

– Živopisni likovi, pravi ćopićevski, iščašeni i pomereni, a opet tako prepoznatljivi – luduju po stranicama ovog komada. Piščev osećaj za neuobičajene detalje, mentalitet i prirodu svojih junaka, samo pojačava humoristički potencijal komada – istakla je Olga Dimitrijević, koja je napisala i tekstove songova, a potom objasnila da se komičnost u komadu gradi kroz dva paralelna zapleta – lokalni činovnici pokušavaju da okrive medveda za opštinsku kasu koju su sami opustošili, a sa druge strane spremaju se izbori za narodnog poslanika na kojima se sukobljavaju stare i mlade snage.

– Kroz komad defiluje sve ono što prepoznajemo iz našeg svakodnevnog života: korumpirana vlast, partijski poslušnici i „preletači“, sukob roditelja i dece, mito i korupcija, senzacionalistička štampa… sada su na sceni pred nama, ogoljeni do svog besmisla i bezobrazluka – navodi dramaturškinja i dodaje da je Ćopić „tokom cele svoje karijere s duhom kritikovao anomalije i negativne pojave u društvu, a njegova satira danas se čini aktuelnijom nego ikad”.

U predstavi igraju užički glumci Momčilo Murić, Ivana Pavićević Lazić, Bojana Zečević, Biljana Zdravković, Slobodan LJubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Nemanja Hadži Jovanović. Scenografiju je osmislila Mirjana Zorzić Petrović, kostime Snežana Kovačević, muziku Miroljub Aranđelović Rasinski, a scenski pokret Ferid Karajica.

Nagrada Snežani Kovačević

Snežana Kovačević, dugogodišnja kostimografkinja Narodnog pozorišta u Užicu, dobitnica je priznaja Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju teatra i pozorišne umetnosti u Srbiji, koje dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca. Tokom uspešne karijere od 35 godina, osmislila je kostime i scenografije u više od 170 predstava, a već 20 godina sarađuje sa kragujevačkim pozorištem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari