Da li će sportska sala u školi u Sevojnu konačno dobiti opremu za fizičko vaspitanje 1Foto: Grad Užice

Sportska sala u Osnovnoj školi „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, čija gradnja je završena pre dve godine, još uvek se u potpunosti ne koristi, jer u njoj nema kompletne opreme za nastavu fizičkog vaspitanja.

Novo obećanje je da će sala biti opremljena do kraja ove godine ili početkom drugog polugodišta, te da je za to Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdvojilo 51.000 evra.

„Krenulo se sa isporukom i nadamo se da će do kraja ove godine ili do početka drugog polugodišta stići kompletna oprema, tako da će salu, nakon školskih časova, moći da koriste i sportski klubovi“, rekao je Ratko Trmčić, član Gradskog veća Užica zadužen za društvene delatnosti.

Gradnja je, u prisustvu tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića i predstavnika užičke vlasti, počela u avgustu 2019. godine i naredne godine su završeni građevinski radovi.

Od 467.000 evra, koliko su koštali radovi, 80 odsto je obezbedilo Ministarstvo prosvete, a ostatak Grad Užice. Tehničku dokumentaciju je uradilo JP Užice razvoj, a tenderske procedure je sprovelo navedeno Ministarstvo.

Da li će sportska sala u školi u Sevojnu konačno dobiti opremu za fizičko vaspitanje 2
Direktorka škole i gradski čelnici u martu 2022. godine/Foto: Grad Užice

U martu 2022. godine, uoči lokalnih izbora u Sevojnu, i pored toga što objekat nije bio potpuno opremljen, predat je na korišćenje školi. Zašto baš tada, objasnili su predstavnici tadašnje vlasti rekavši da je „bilo potrebno vreme za pribavljanje upotrebne dozvole“.

Tada je najavljen tender za kupovinu opreme, nakon čega bi taj objekat mogli da korisite ne samo učenici te škole, nego i kulturno-umetnička društva, sportski klubovi i ostali građani Sevojna.

Kako oprema nije stigla, na inicijativu roditelja učenika i drugih građana Sevojna, lokalni odbor Zdrave Srbije, u saradnji sa odbornicima opozicije u sevojničkoj skupštini, organizovao je u oktobru ove godine protest, zbog toga što sala nije u funkciji duže od dve godine.

„Kao odbornik, koji se već dugo zalaže da se sportska sala stavi u funkciju, ali i kao građanin i roditelj dece koja pohađaju tu školu, iskreno se nadam da će ovoga puta svi dogovori biti ispoštovani“, kazao je za Danas Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije u Gradskoj opštini Sevojno.

On je podsetio na to da je „nakon protesta, obećano da će se u drugom polugodištu sala staviti u funkciju“.

„Nismo zaboravili to obećanje i ako bude potrebe ponovo ćemo protestovati i zahtevati odgovore nadležnih“, dodao je za Danas Ilić.

O tome što su predstavnici grada iz redova naprednjaka, u martu prošle godine predali salu na korišćenje toj školi, iako nije bila opremljena, kaže da je to bila „predizborna kampanja vlasti, uoči lokalnih izbora u Sevojnu“.

„To je i zloupotreba funkcije u stranačke svrhe, jer nije bilo potrebno salu predavati na upotrebu, ako nije bila za rad“, ocenio je Ilić.

Direktorka škole Irena Drndarević kaže za Danas da se „nova sala povremeno koristi za nastavu, ali ne u punom kapacitetu, jer još uvek nije potpuno opremljena“.

Da li će sportska sala u školi u Sevojnu konačno dobiti opremu za fizičko vaspitanje 3
Foto: Grad Užice

Kada su nastavnim planom i programom, objašnjava, predviđeni časovi za koje nisu potrebni sportski rekviziti i oprema, koristi se nova sala, a za kolektivne sportove nastava se organzuje u postojećoj sali.

„Nismo dozvolili da se kompletna nastava održava u novoj sali, dok se ne opremi predviđenom i atestiranom opremom koja je bezbedna za decu“, navodi za Danas direktorka i posebno ističe da učenici „nisu uskraćeni ni za jedan čas fizičkog vaspitanja“.

Modernizacija škola

Škola u Sevojnu, kao i još sedam škola u zapadnoj Srbiji, objašnjava direktorka, buhvaćena je projektom „Modernizacija škola“, koji sprovodi Ministarstvo prosvete, u okviru koga bi trebalo uskoro da stigne oprema za novu sporrsku salu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari