Dačić i Stefanović: Srbija ima najmanje ubistava u regionu 1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao na Sastanku gruep za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine sa lakim i malim naoružanjem da sastanak ima posebni značaj, uzimajući u obzir nedavno održanu Regionalnu konferenciju o malom i lakom naoružanju u Podgorici.

-Ova konferencija je bila prvi susret predstavnika regiona u sklopu zajedničke nemačko-francuske inicijative, koja ima za cilj da unapredi kontrolu i pojača napore u regionu u borbi protiv nelegalnih tokova i krijumčarenja malog i lakog naoružanja. Zajednička izjava, koja je usvojena na ovom sastanku, predstavlja dobru osnovu za Mapu puta koja će biti potvrđena na predstojećem Samitu EU – Zapadni Balkan u Londonu 10. jula ove godine, i koja treba da uobliči i predstavi zajedničke ciljeve u borbi protiv ilegalnih tokova i jačanju kontrole ove vrste naoružanja. Na bazi usvojene Mape puta, biće usvojeni posebni akcioni planovi koji će imati zadatak da definišu operativne načine realizacije zacrtanih ciljeva i njihovu punu implementaciju do 2025. godine, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da želi da istakne da je Republika Srbija od samog početka snažno podržala ovu nemačko-francusku inicijativu i iskazala nedvosmislenu spremnost da pruži svoju punu podršku u realizaciji zajednički zacrtanih ciljeva.

-Ova inicijativa, koja je operativno podržana od strane SISAKA (SEESAC), ima za cilj da doprinese jačanju transparentnosti, intenziviranju regionalnog dijaloga i jačanju institucionalnih i zakonodavnih kapaciteta u ovoj oblasti. Jačanje kapaciteta je od posebnog značaja u kontekstu Evropskih integracija, imajući u vidu da se od države kandidata za članstvo očekuje da ispune određene standarde u svim oblastima, pa tako i kada je reč o kontroli malog i lakog naoružanja, rekapo je Dačić.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što može da podseti da je Republika Srbija, koja je do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja sa EU i dva privremeno zatvorila, ove standarde u najvećoj meri već ispunila. Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, u koji su ugrađeni kriterijumima EU Zajedničke pozicije 944, ali i kriterijumi definisani članovima 6. i 7. Ugovora o trgovini naoružanjem (ATT), usvojen je 2014. godine. I ostali zakoni iz ove oblasti, poput Zakona o oružju i municiji koji je usvojen 2015. godine, takođe su u potpunosti harmonizovani sa regulativom EU.

-Uspešnost primene ovih zakona možda najbolje ilustruje podatak da je Republika Srbija, prema nezavisnom istraživačkom projektu Barometru transparentnosti koji izdaje Smol Arms Srvej („Small Arms Survey“), a koji obuhvata 49 zemalja, čiji godišnji izvoz malog i lakog naoružanja prelazi 10 miliona dolara, treća u svetu po transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja. Na prvom i drugom mestu ove liste su Nemačka i Švajcarska. I ranijih godina Srbija je bila pri vrhu ove liste, što dodatno potvrđuje doprinos koji Srbija daje ovom pitanju, kroz uspešnu implementaciju svoje zakonske regulative, istakao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da u Srbiji, u odnosu na broj stanovnika, ima najmanje ubistava u regionu.

Za razliku od prethodnih godina, ubistva se ne dešavaju svakodnevno. Sada je mnogo bolje, rekao je Stefanović.

On je izjavio da će svaka osoba odgovorna za ubistvo biti procesuirana.

Prema Stefanovićevim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova angažuje dovoljan broj policajaca za održavanje reda i mira na utakmicama.

Pred svaku utakmicu privedemo 20 do 30 osoba zbog posedovanja hladnog oružja i baklji. Žao mi je kada se dogodi tuča, ali možemo da kaznimo svakoga ko učestvuje u tim krivičnim delima, izjavio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari