Dan sećanja na Starom sajmištu 1Foto: BeoInfo

Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. april obeležen je danas kod Spomenika „Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu“, u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti „Staro sajmište“ na Novom Beogradu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević predvodio je državnu ceremoniju povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta.

Skupu su prisustvovali preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica žrtava, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Udruženja logoraša „Jasenovac 1941. – 1945”, porodice žrtava, predstavnici vlade, diplomatskog kora i građani.

Delegacije su položile vence na Spomenik „Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu“.

Đorđević je podsetio da je u genocidu nad srpskim narodom na teritoriji Hrvatske Bosne i Hercegovine i Srema stradalo 700.000 muškaraca, žena i dece pretežno srpske, ali i romske i jevrejske nacionalnosti.

„U Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) bilo je dovoljno zvati se srpskim imenom i biti pravoslavne vere da bi izgubio život. NDH mogla bi se nazvati jednom pedantno vođenom institucijom smrti, stvorena na genocidu nad srpskim narodom i dok je postojala sprovodila je genocid nad srpskim narodom“, naglasio je Đorđević.

„Na ove činjenice svaki čovek bi zanemeo od užasa i žalosti, a poslednje što treba da radimo je da ćutimo o genocidu i da se pretvaramo da on nije ostavio nikakve posledice“, poručio je on.

Samo fašistički režimi nisu poštovali vojnu neutralnost neke države, zato od naših demokratskih partnera i na istoku i na zapadu očekujemo da u punoj meri poštuju vojnu neutralnost Srbije.

„Duhovne i emocionalne srpskog i ruskog naroda su toliko snažne da bi eventualni pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji izazvalo masovno nezadovoljstvo građana Srbije, čije posledice bi višestruko premašile ekonomske efekte sankcija“, ocenio je on.

Đorđević je poručio da su vojna neutralnost i evropski put Srbije, saradnja sa svima i na istoku i zapadu na ravnopravnoj osnovi i razvijanje najboljih odnosa sa susedima, prevazilaženje sukoba iz prošlosti, najbolji put razvoja Srbije i celog regiona i zalog trajnom miru.

Delegaciju Grada predvodio je gradski menadžer Goran Vesić koji je naglasio da se Beograd s poštovanjem i pijetetom seća žrtava Holokausta i podsetio da je gradu tokom rata bilo nekoliko koncentracionih logora, a upravo na Starom sajmištu,je stradalo oko 90 odsto Jevreja od oko 16.000 koliko je živelo u Srbiji.

On je dodao da će posle donošenja zakona Grad sa Vladom Srbije početi pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar, a da bi tu trebalo da bude osnovan i obrazovni centar Jad Vašema.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila u spomen na dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari